Cégvilág

Ha nem akarunk atomot, felejtsük el a villanykapcsolót is

Az európai atomerőművek egy része a legrosszabb forgatókönyvek valóra válása esetén feltehetőleg sebezhető lenne, ám többségük az átlagnál még így is biztonságosabbnak számít. Lekapcsolásuk egyelőre kivitelezhetetlennek tűnik, legalábbis ha szeretnénk, hogy holnap is égjen a villany a konyhánkban.

Az európai atomerőművek a világátlagnál biztonságosabbak – mondta el a Világgazdaságnak a fukusimai atomerőműnél fenyegető katasztrófa kapcsán Lux Iván, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgató-helyettese. Ezt a szakértő azzal magyarázta, hogy az Európai Nukleáris Hatóságok Szövetsége a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség elvárásainál is szigorúbb kritériumokat fogadott el az európai létesítmények biztonságára vonatkozóan néhány évvel ezelőtt. Ezek megvalósítására 2011-ig kaptak haladékot az államok, teljesítésük Magyarország esetében is folyamatban van – tette hozzá a főigazgató-helyettes.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy az európai atomerőművek átlagban minden téren biztonságosabbak lennének a világ más részein üzemelőknél. Földrengésállóság szempontjából például a japán létesítmények a legjobbak, mivel ezek építésekor számításba vették, hogy a kőzetlemezek határmezsgyéjén fekvő szigetországban időről időre előfordulhat extrém erejű földmozgás.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

bizotnság Fukusima földrengések atomerőművek
Kapcsolódó cikkek