Cégvilág

Jöhet a negyedik mobilszolgáltató - Mi várható a mobilpiacon?

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság felkészült arra, hogy a kormánydöntésnek megfelelően lebonyolítsa a 900-as frekvencia értékesítését, amit akár pályázaton, vagy árverésen is elnyerhetnek a potenciális pályázók.

Mátrai Gábor, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökhelyettese az MTI-nek elmondta, bár még nincs végleges döntés az ügyben, a hatóság minden variációra felkészült, s már folyik egy árverező szoftver tesztelése is.

A frekvenciát nemsokára értékesíthetik, mivel Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a múlt hét végén úgy nyilatkozott, hogy a kormány hamarosan kiírja a 900-as frekvenciát, ami tovább növeli a szolgáltatási lehetőségeket a piacon.

Mátrai Gábor elmondta azt is, hogy a hatóság társadalmi egyeztetésre bocsátotta a mobil frekvenciadíj-rendelet tervezetét, amely ezután hivatalosan egyeztetésre kerül az érintettekkel. A terv az, hogy a mobil díjrendelet lehetőség szerint még áprilisban hatályba lép, s hosszútávon kiszámítható, sávos, előrekalkulálható díjakat tartalmaz majd.

A hatóság célja most emellett az, hogy segítse a már meglévő szélessávú hálózatokhoz a nagykereskedelmi piaci hozzáférést, élénkítse az új generációs hálózatokba való befektetést, és az új szélessávú szolgáltatások megjelenését, elterjedését. Ennek érdekében a kábelhálózatokra is kiterjesztik ott a szabályozást, ahol ezt a vezetékessel együtt birtokolja egy jelentős piaci erejű szolgáltató.

A mobil piacra vonatkozó díjszabályozás pedig további díjcsökkenést irányoz elő a mobil végződtetés területén. A szóban forgó piacokra vonatkozó szabályozás várhatóan az év közepén jelenik meg, mivel a tervezeteket az Európai Bizottsággal is egyeztetni kell, illetve a bizottság hagyja jóvá azokat - mondta az elnökhelyettes.

 

díjrendelet díjszabályozás frekvencia díjcsökkenés árverés frekvencia-díj 900
Kapcsolódó cikkek