Cégvilág

Kért és visszavont gázengedélyek

A Magyar Energia Hivatal (MEH) visszavonta a Panrusgáz Zrt. gázkereskedői engedélyét.

Ezzel az orosz–német vegyes vállalat saját, tavaly december 21-i kérésének tett eleget. A Panrusgáz ezt az engedélyt eddig sem használta, megléte viszont már terhessé is vált számára: éppen emiatt sújtja az egyes iparágakra kivetett különadó. Az engedély viszszavonásával 2011-ben ez a kötelezettség már nem terheli, az viszont nyitott, hogy be kell-e fizetnie a 2010-es árbevétele alapján kalkulálandó összeget. Saját álláspontja szerint nem.

Az engedély-visszavonás a Panrusgáz egyetlen tényleges tevékenységét, az orosz gáz magyarországi közvetítését nem érinti. Technikai változás azonban lesz: vevője, az E.On Földgáz Trade Zrt. ezentúl az energiahordozót nem Magyarországon, hanem külföldön veszi meg tőle, ezzel az E.On feladatává válik az egyébként nulla vámtételű gáz elvámolása is. Az Ukrajnán keresztül behozott gáz átadási helye a Beregszászon lévő, az Ausztria felől érkezőé pedig a Baumgartenben lévő gázmérő állomás. „A magyarországi ellátás továbbra is folyamatos és zavartalan lesz” – erősítették meg az E.Onnál.

A MEH visszavonta a DBGáz Debreceni Gázszolgáltató Kft. gázkereskedői engedélyét is, a tevékenység ellátásához szükséges pénzügyi biztosíték hiánya miatt. A döntés a Nagy Imre és a Brit Virgin-szigeteki Gene Trading kezében lévő társaság egyéb engedélyeit nem érinti.

Új vevőkör meghódítására készül viszont a Tigáz Zrt. A MEH-hez tegnap benyújtott kérelme alapján egyetemes gázszolgáltatói engedélyt szerezne a Főgáz felségterületére is. Így tudná ugyanis hosszabb távon megtartani a MEH által január 13-án három hónapra rábízott háztartási, kis- és középfogyasztói, valamint közintézményi és önkormányzati ügyfeleket. Az érintett 57 ezer fogyasztót a verseny-piaci EMFESZ Kft. látta el, amíg a MEH fel nem függesztette a gázkereskedői engedélyét, előtte pedig a Főgáz Zrt. Utóbbi már a múlt héten kérte a MEH-et, hogy egyetemes szolgáltatói engedélyét terjessze ki a Tigáz területére is, ahol a Főgáz egyelőre szintén csak végső menedékes szolgáltatóként lát el gázzal mintegy 75 ezer ügyfelet.

emfesz pannrusgas engedély gázkereskedés
Kapcsolódó cikkek