Cégvilág

Kiürítették a fukusimai erőművet: drámai a sugárzás szintje

Szerdán kora reggel teljesen kiürítették a földrengésben megsérült Fukusima Daiichi atomerőművet, miután fekete füst szállt fel a hármas reaktorból – közölte az üzemeltető vállalat. A radioaktivitás szintje elérte a 435 microsievert is, amely többezerszerese a normális szintet.

A sérült atomerőmű reaktorait napok óta kitartóan hűtik, hogy elkerüljék a robbanást, mivel a reaktorok hűtőrendszere megsérült a Japánt ért március 11-ei csaknem kilences erősségű földrengésben. A füst azután szállt fel a blokkból, hogy ismét a hálózatra kapcsolták azt, így a kárelhárításon dolgozó munkásokat kimenekítették.

Az egyik japán televízió által megszólaltatott szakértők szerint lehet, hogy égés okozza, de a szükséges információk hiányában egyikük sem vállalkozott arra, hogy megnevezze a pontos okot.

A szakemberek, most esőt és szelet várnak, amely elviheti a radioaktív anyagokat a térségből. A japán hatóságok arra figyelmeztettek, hogy a fővárosban, Tokióban a csapvíz nem biztonságos a gyermekek számára, miután két alkalommal is tesztelték a helyi hálózatot.

Az egészségügyi minisztérium már korábban közölte, hogy a megsérült atomerőmű környékén az egészségre is veszélyes, megnövekedett sugárdózist mutattak ki 11 féle zöldségben, például káposztában és brokkoliban. Fukusima prefektúra vezetése azt tanácsolja a helyieknek, hogy egyáltalán ne egyenek a környéken termelt leveles zöldséget és semmi olyat, ami ezeket tartalmazza.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IEA) adatai szerint az erőmű 20 kilométeres sugarú körzetében a radioaktivitás szintje óránként 2 és 160 microsievert között van, de a füst észlelése előtt két órával ez a 435 microsievert is elérte. Az IEA által mért érték 1600-szorosan haladja meg a normális sugárzás szintjét.

Továbbra is a hármas blokk adja a legtöbb okot az aggodalomra. A reaktor és a pihentetőmedence plutónium- és urán-oxidból álló kevert üzemanyagot tartalmaz, amely mérgezőbb az uránalapú fűtőanyagnál.

reaktor földrengés 2011 blokk Japán Fukusima atomerőmű cunami IEA
Kapcsolódó cikkek