Cégvilág

Lassú kínai munkások miatt minősítették le az Apple-t

A JMP Securities elemző cég ma túlteljesítőről megfelelően teljesítőre csökkentette le az Apple részvényeinek besorolását.

A JMP becslése szerint az iPhone eladások az idei évben épphogy csak elérhetik a korábban prognosztizált értéket. Az elemző azért csökkentette a vállalattal kapcsolatos várakozásait, mert meglátása szerint a beszállító Hon Hai értékesítései csökkennek, ez pedig valószínűleg az Apple részéről is az eladások mérséklődéséhez vezet – írja a Business Insider.

A világ legnagyobb szerződéses elektronikai gyártója, a Hon Hai többek között a Foxconn anyavállalata. A cég az elmúlt hónapokban a figyelem középpontjába került, miután tucatnyi, a Foxconnál dolgozó kínai munkás követett el öngyilkosságot, vélhetően a rossz munkakörülmények miatt.

A többek között az iPhone gyártásában is résztvevő Foxconn a nemzetközi felháborodás hatására ígéretet tett a munkakörülmények javítására és egyúttal béremelésről is döntött, hozzátéve, hogy a magasabb fizetések a termékek drágulásához vezetnek majd. Az Apple a kínai gyárakban észlelt gondok hatására széleskörű vizsgálatot folytatott le beszállítóinál: 127-ből 37 esetben tapasztaltak szabálytalanságokat és az egyik kínai céggel meg is szüntették üzleti kapcsolatukat. 

foxconn Apple gyártás iPhone Hon Hai szerződéses elektronikai
Kapcsolódó cikkek