BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Online sportfogadás - Milliárdos adóbevételeket szerezhetne az állam

Kiváló évet zárt Magyarországon a londoni tőzsdén jegyzett Sportingbet, amelynek mintegy 120 ezer regisztrált játékosa van hazánkban. Európa számos országában, így itthon is rendezetlen az online fogadások jogi helyzete, Andrew McIver vezérigazgató szerint a legalizálással mindenki nyerne.

Érdekes ambivalencia jellemzi Magyarország első külföldi fogadóirodáját. Az offshore paradicsomként számon tartott Guernsey szigetén található Sportingbet-irodát még felirat sem jelzi a neki otthont adó épületben, és hasonló a helyzet a londoni Moorfieldsen lévő központjuknál is: csak a nyolcemeletes irodaház recepciójánál található cégbeosztás jelzi, hogy a londoni tőzsde 250 legnagyobb cégének egyike is a bérlők közé tartozik. Másfelől viszont a társaság vezérigazgatója, Andrew McIver meglepő nyíltsággal szólt egy londoni háttérbeszélgetésen a cég stratégiájáról, terveiről és a legkényesebb kérdésnek gondolt adófizetési kötelezettségeikről is.

A Sportingbet vezérigazgatója szerint a jogi helyzet rendezése mindenkinek érdeke, ám azt látni kell, hogy a fogyasztók részéről nagy az igény az online fogadásra, és meg fogják találni a módját, hogy ezt megtegyék. McIver az ausztrál példát említette, ahol 2008-ban, a legalizálás megteremtése után is megőrizték piacvezető pozíciójukat, bevételeik több mint a duplájára nőttek (13 millió dollárról 28 millióra), és bár a profit arányosan kisebb lett, összegszerűen mégis nőtt, az állam pedig jóval több adóbevételre tett szert. McIver érvelése szerint a rendezett jogi helyzet a fogyasztók számára is előnyös, ezért amikor lehetősége nyílik rá, a cég minden alkalommal nyitott a kormánynyal való tárgyalásra. Jelenleg azonban nem folynak megbeszélések a magyar kormánnyal. A cégvezető úgy véli, öt év alatt az EU nagy részében megszületik a szabályozás, ez évben Spanyol- és Görögországban számít a helyzet rendezésére.

A vezérigazgató leszögezte, cége nyereségének a 10-15 százalékát tudná adóként befizetni. Ha ennél magasabb az adóterhelés, akár egy jogilag szabályozott piacról is kivonulnak, ahogy ez a közelmúltban Franciaországban meg is történt. A társaság üzletstratégiája – szemben a márkaépítésre koncentráló vetélytársakkal – profitközpontú, a Sportingbet 10 százalékos haszonkulcsával iparági vezető.

A Sportingbet volt az első külföldi fogadóiroda Magyarországon, ám ahogy a vezérigazgató fogalmazott, minden jó ötletet lemásolnak, így ma már nagyon sokan vannak az itteni piacon. Mivel az internetes fogadás rendkívül ígéretes, a piac folyamatosan nő, jelenlegi méretét a cégnél 50-60 milliárd forint körülire becsülik. Ebből 2009-ben az állami monopóliummal rendelkező Szerencsejáték Zrt. 28,8 milliárddal részesedett, a maradékon osztozik a többi szereplő. A legalizálással az állam milliárdos adóbevételre tenne szert.

A Sportingbet mindenesetre nagyon elégedett a magyar piaccal, egyre többen játszanak, s a játékosok egyre tudatosabbak. Tavaly Magyarországon 22 százalékkal nőtt a cég online fogadásokból származó bevétele, míg a legfontosabb piacukon, Görögországban 13 százalékkal esett vissza a forgalmuk – tükrözve az ország nehéz gazdasági helyzetét. A Sportingbet másik fontos piacán, Spanyolországban pedig mindössze 2 százalékkal nőttek a bevételeik.

Az Európában 25 országban jelen lévő társaság terjeszkedési tervei között Oroszország, Ázsia és Latin-Amerika szerepel célpontként. Oroszországban már decemberben létrejött egy vegyes vállalat, ám a kínai piac egyelőre zárt, mivel sem a lakosok, sem a cégek számára nem engedélyezett az online fogadás. Latin-Amerika viszont dübörög, évente duplázódik a forgalom, itt Brazília és Chile a fő célpont.

A Sportingbet nagy fantáziát lát a mobilalkalmazások fejlesztésében és terjesztésében is, hiszen aktív ügyfeleinek tizede már mobilon fogad. Idén pedig újabb és jobb alkalmazásokkal rukkolnak elő. Az online fogadások piaca biztató jövő elé néz, hiszen a szélessávú hozzáférés egyre terjed, az internetes fizetés iránt nő a bizalom, a sport népszerűsége pedig soha nem látott magasságokba emelkedett.

Mivel a legnépszerűbb fogadási sport a futball, ezért cég célja, hogy a nap 24 órájában, a hét minden napján lehessen focimeccsre fogadni. A futball népszerűségére jellemző, hogy a Sportingbet fő tevékenységének számító sportfogadási bevételek 60 százaléka származik innen, messze megelőzve minden mást: kosárlabdát, teniszt, lóversenyt. A jövőt egyértelműen a futballban és az internetes, „élő” (azaz mérkőzés közbeni) fogadásban látják.

Nem tettek le a Unibettel való fúzióról sem, bár a házassághoz mindkét fél beleegyezése kell – utalt a vezérigazgató a partner vonakodására. A fúzió logikus lenne, hiszen vetélytársaik, a PartyGaming és a Bwin március végén lezárja egyesülését, amellyel a házasulók egyikének profitjával – vagyis 100 millió fonttal – közel azonos mértékű költségcsökkentést valósítanak meg, így a Sportingbet–Unibet fúzió is több tízmillió fontos költségmegtakarítást eredményez.

Napirenden az online fogadások

Az online szerencsejátékok tekintetében nincs egységes szabályozás az unión belül, jogi szabályozása tagállami hatáskörbe tartozik. Az országok egy része vagy a teljes tiltást alkalmazza, vagy csak a hazai, többségében állami szerencsejáték-szervezőnek engedélyezi az internetes szerencsejátékot. Más országok – meghatározott feltételek mellett – engedélyezik az online szerencsejátékokat. Az Európai Unióban mintegy 15 ezer weboldalon lehet fogadni, pókerezni vagy más szerencsejátékot űzni, az uniós piac méretét hatmilliárd eurósra becsülik, és ez a várakozások szerint 2013-ra 13 milliárdosra hízik. A tét nagy, ennek megfelelően az EU zöld könyvet készített a piacról, amelynek megvitatása a múlt héten kezdődött és július 31-ig tart. Michel Barnier belső piacért és szolgáltatásokért felelős biztos szerint az Európai Bizottságnak nincs előzetes álláspontja a lehetséges további intézkedésekről.

Magyarországon internetes szerencsejáték szervezésére jelenleg kizárólag a Szerencsejáték Zrt.-nek van állami adóhatósági engedélye, bármely egyéb internetes szerencsejáték-szervezői tevékenységet folytató személy vagy szervezet ténykedése tiltott szerencsejátéknak minősül. Becslések szerint az illegálisan működő online póker-, fogadási és kaszinóoldalak forgalma az évi 100 milliárd forintot is meghaladja hazánkban. A szakértők várakozásai szerint 2011-ben végre megszülethet Magyarországon egy teljesen új szerencsejáték-törvény, amely felválhatja az eddigi, számtalanszor toldozott-foldozott 1991-es jogszabályt. A törvény reményeik szerint konkrétan meghatározná az online szerencsejátékok (fogadás, kaszinó, póker) nyújtásának feltételeit, előírásait, adózási szabályait, és határozottabb eszközöket adna az illegális játékok elleni fellépéshez. N. M.

Magyarországon internetes szerencsejáték szervezésére jelenleg kizárólag a Szerencsejáték Zrt.-nek van állami adóhatósági engedélye, bármely egyéb internetes szerencsejáték-szervezői tevékenységet folytató személy vagy szervezet ténykedése tiltott szerencsejátéknak minősül. Becslések szerint az illegálisan működő online póker-, fogadási és kaszinóoldalak forgalma az évi 100 milliárd forintot is meghaladja hazánkban. A szakértők várakozásai szerint 2011-ben végre megszülethet Magyarországon egy teljesen új szerencsejáték-törvény, amely felválhatja az eddigi, számtalanszor toldozott-foldozott 1991-es jogszabályt. A törvény reményeik szerint konkrétan meghatározná az online szerencsejátékok (fogadás, kaszinó, póker) nyújtásának feltételeit, előírásait, adózási szabályait, és határozottabb eszközöket adna az illegális játékok elleni fellépéshez. N. M. Andrew McIver -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.