Cégvilág

Paneltömbök csődveszélyben - milliós tartozások

Több helyen milliós nagyságrendűre híztak a közüzemi díjtartozások

Kéttucatnyi tömbház juthat csődbe Miskolcon a Fészekrakó program botrányai miatt. Miközben az avasi lakótelep egy látványos kilakoltatásra figyelt tegnap, a helyi képviselők egy harmincmilliós alapot szeretnének a városi költségvetésből elkülöníteni a bajba jutott házaknak. A legfontosabb célt elérték, nem kellett a télen tömegesen kikapcsolni a villanyt vagy a gázt, de a közüzemi díjtartozások több helyen már milliósra nőttek, néhány lakás ára pedig már nem sokkal magasabb egy garázsénál.

A nehézségek akkor kezdődtek Miskolcon, amikor kiderült, hogy a Fészekrakó programmal lakáshoz jutók közül sokan képtelenek vagy nem akarják fizetni a társasházak költségeit. Többen kiadták albérlőknek a lakást, vagy odaköltöztették rokonaikat a környező falvakból. Ez történt abban az ingatlanban is, ahonnan tegnap lakoltatták ki az illegálisan ott élőket: a tulajdonos tavalyi halála után a gyanú szerint az élettársa jogtalanul másoknak adta bérbe a lakást. Az új lakók nem fizették a közös költséget, így a ház hiánya 1,5 milliós – két éve ugyanennyi többletük volt. A ház képviselői azt szeretnék, hogy ne legyen kötelező fenntartani a társasházi jogviszonyt.

A nem fizetők 60-70 ezres éves hiányt halmoznak fel a villanyszámlákkal, a távhővel pedig 200 ezer forintnál is nagyobb elmaradások sem ritkák, de van olyan lakás is, ahol 1,6 millióval tartoznak a távhőért – mondta el Varga Gergő, Avas egyik önkormányzati képviselője. Van olyan tízemeletes tömbház is, ahol kikapcsolták a liftet, mert nem maradt pénz az üzemeltetésére. Néhány hónapja még úgy tűnt, március 1-jétől lesz lehetőség utcára tenni a közüzemi díjakat nem fizetőket, ám a kilakoltatási moratóriumot meghosszabbították április 15-ig, s a kormány az elmúlt hetekben többször hangoztatta: nem szeretnék, hogy később is utcára kerülhessen bárki fizetésképtelenség miatt.

A legsúlyosabb problémát hosszú távon a lakások elértéktelenedése, így az elgettósodás veszélye jelenti – emelte ki Varga. Avason az 50-55 négyzetméteres lakásokat 4-4,5 millió forint körüli összegért hirdetik, de a leginkább lelakottakért 3 milliónál sem kérnek már többet; ez annak fényében súlyos különösen, hogy a környéken 2,5 millióért már hozzá lehet jutni egy garázshoz. Néhány éve az árak ennek a duplái voltak. A fideszes városvezetés több hatósági ellenőrzést látna szívesen, akár a rendőrségtől, az ÁNTSZ-től vagy a gyámügytől, a lakótelep szocialista képviselői pedig egy mentőalapot és törvénymódosításokat kérnek – a legfontosabb ezek közül az lenne, hogy a közösséget terhelő díjakat levonhassák a szociális juttatásokból. Az önkormányzat illetékesei a jövő héten konzultálnak Avas képviselőivel a megoldási lehetőségekről.

Fecske program Hatvanban

A következő három-négy évben 150-160 lakáshoz juthatnának hozzá kedvezményesen a Hatvanban élő, 35 év alatti, munkahellyel rendelkező házasok vagy élettársak. A Fészekrakó programra nevében utaló tervről Szabó Zsolt polgármester kérdésünkre elmondta: az önkormányzat jogászai szerint megvan a jogalap a kilakoltatásra, ha olyan problémák merülnének fel, mint Miskolcon.

Hatvanban most a vízdíjakkal van gond: akad olyan háztömb, ahol néhány lakó nemfizetése miatt a vízmű kikapcsolta a szolgáltatást. Ez a Fecske programtól független ügy; az önkormányzat tárgyalásokat kezdett, hogy egyedi vízórákat szerelhessenek fel lakásonként. Amint tavasziasra fordul az időjárás, komfort nélküli szükséglakásokba költöztetnének többeket, akik nem fizetik a rezsit.

Hatvanban most a vízdíjakkal van gond: akad olyan háztömb, ahol néhány lakó nemfizetése miatt a vízmű kikapcsolta a szolgáltatást. Ez a Fecske programtól független ügy; az önkormányzat tárgyalásokat kezdett, hogy egyedi vízórákat szerelhessenek fel lakásonként. Amint tavasziasra fordul az időjárás, komfort nélküli szükséglakásokba költöztetnének többeket, akik nem fizetik a rezsit. -->

panelprogram avas lakótelep paneltömbök Miskolc
Kapcsolódó cikkek