Cégvilág

Réthelyi Miklós: a betegszervezetek is segíthetnek az ágazat átalakításában

Hazánkban 8 ezren élnek sclerosis multiplex betegségben, Európa szerte 600 ezer családot érint a kór. A fiatal felnőttek körében az egyik leggyakoribb ez a központi idegrendszert megtámadó gyógyíthatatlan betegség, amely gyakran mozgáskorlátozottságot, kiszolgáltatottságot okoz, kiszámíthatatlan tünetei miatt nevezik ezerarcú kórnak.

A Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány (MSMBA) az elmúlt évben csatlakozott az Európai SM Centrumok Hálózatához (RIMS), s nemzetközi partnerkapcsolatok kialakítása révén törekszik arra, hogy közös európai kutatási programok részesévé váljon, ezzel téve elérhetővé a magyar betegek számára is újabb rehabilitációs lehetőségeket.

Az alapítvány Múlt és jövő címmel tart ma konferenciát Pécsett, ahol Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium minisztere beszélt az ágzata helyzetéről. Mint mondta, 2011 a fenntartható átrendeződés éve lesz az egészségügyben, a betegszervezetek pedig sokat segíthetnek abban, hogy a betegek eligazodjanak az átalakuló ellátórendszerben és gondoskodó közeget találjanak azon kívül is.

A szervezetek nemcsak átmeneti ápolási segítséggel, fontos mindennapos tanácsadással tudják támogatni a betegeket, de – a szakorvosokkal fenntartott szoros kapcsolatuknak köszönhetően –  információs központokká is váltak, amelyek fontos szerepet vállalnak a betegek előtt megnyíló hatalmas információhalmaz minőségi szűrésében. Mindkét szempontból különösen példamutató az MSMBA tevékenysége. A betegszervezet saját erőből hozta létre és működteti az ország egyetlen, SM-betegségre szakosodott nappali ellátó intézményét Nyíregyházán. A mai rendezvény pedig világosan mutatja, hogy a szervezet még civil tanácskozása során is gondoskodik róla, hogy karnyújtásnyira legyen a legfontosabb kutatói, szakorvosi csoporttól.

 

SM betegek Réthelyi Miklós
Kapcsolódó cikkek