Cégvilág

Szegény autósok kontra zöldenergia tervek - Obama harcol

Barack Obama amerikai elnök ígéretet tett arra, hogy az Egyesült Államok egy évtized alatt egyharmadával csökkenti az olajimportját.

Obama Washingtonban mondott beszédében kijelentette: Amerikának "komolyságot" kell tanúsítania a biztonságos és megfizethető energia jövőjét illetően. Mint mondta, a magasabb olajárak azzal fenyegetnek, hogy gátolják az amerikai gazdasági élénkülést, és növekszik az elégedetlenség a gépkocsivezetők körében a magas benzinárak miatt.

Obama szerint az Egyesült Államoknak el kell érnie, hogy áramszükségletének 80 százalékát 2035-re az olajon kívüli forrásokból fedezze. Az elnök emlékeztetett arra, hogy a korábbi elnökök és politikusok éveken át energiafüggetlenséget ígérgettek. Az elnök a Georgetown Egyetemen tartott beszédében úgy fogalmazott: az Egyesült Államok nem váltogathatja az ezzel kapcsolatos nézeteit attól függően, hogy éppen emelkedik-e az olajár. "Nem kapcsolhatunk mindig alvó üzemmódba, amikor csak csökken az ár" – vélte az elnök a CNN jelentése szerint.

Obama beszédében a nukleáris energia bővítésével is foglalkozott, de kiemelte, hogy alaposan felül kell vizsgálni az erőműveket, hogy levonhassák a Japánban zajló válság tanulságait. A republikánusok ugyanakkor azzal vádolják az elnököt, hogy megpróbálja elterelni a figyelmet a jelen problémáiról. Mitch McConnell szenátor az úgy nyilatkozott: az állampolgárokat az érdekli, hogyan élnek meg ma és nem nyugtatja meg őket, hogy mi történik huszonnégy év múlva.

A szenátor egyúttal kifogásolta, hogy az Obama-kormányzat eddigi intézkedései "háborút hirdettek az amerikai energiaszektor ellen". A képviselő az ilyen lépések közé sorolta a tengeri olajfúrásokra vonatkozó engedélyek törlését és az olajfúrási engedélyezés költségeinek emelését. "Ha egy demokratának azt mondom, túl magas az olajár, biztosan előállnak egy 100 ezer dolláros alternatív hajtású autó prototípusának tervével, ami 25 év múlva kerülhet piacra" – fogalmazott McConnell.

Obama olajár republikánus energia benzin olaj olajkút
Kapcsolódó cikkek