Cégvilág

Túl sokat költött táblagépére a Blackberry tulajdonosa

Nagyot bukott a Blackberry okostelefonok gyártójának árfolyama, miután a cég közölte, hogy a tábla PC-k fejlesztésére fordított összeg komolyan befolyásolhatja a vállalat adózott eredményét. A Reuters tanulmánya szerint a Blackberry ideje lejárt az Egyesült Államokban.

A kanadai Research in Motion (RIM) árfolyama 12 százalékkal esett, miután a vállalat bejelentette, hogy az aktuális negyedéves adózott eredménye jóval elmaradhat a várttól. A RIM a Backberry tábla PC-k fejlesztésére fordított óriási összeggel, valamint a fogyasztók olcsóbb termékek iránti keresletével magyarázza az előrejelzést.

A RIM legutóbbi gyorsjelentése szerint adózott eredménye 31 százalékkal 934 dollárra emelkedett az előző év ugyanazon időszakához képest. Árbevétele szintén tekintélyesen – 36 százalékkal – emelkedett, s elérte az 5,6 milliárd dollárt.

A vállalat közleménye szerint a fő piacnak számító Egyesült Államokban az eladások a nagy verseny miatt csappantak meg. A RIM forgalmának 48 százaléka már a fő – amerikai, kanadai és brit – piacokon kívülről érkezik. Itt azonban elsősorban az olcsóbb termékek hódítanak, amelyeknek a haszonkulcsa is alacsonyabb.

A RIM így az egyre népszerűbb tablet PC-k piacán próbálja kompenzálni ezt. A Playbook az előzetes információk szerint fele akkora lesz, mint az Apple iPad-je, amelynek már második szériája fog debütálni. Ezek mellett kompatibilis lesz a Google Android rendszerével. A táblagép premierjével a RIM új operációs rendszert is piacra dob.

„Ez a jövőbe” – magyarázta a kiadásokat Jim Balsillie, a vállalat egyik vezérigazgatója. „Számos olyan vállalati ügyfelünk van, aki szó szerint több tízezer Playbookra tartanak igényt” – tette hozzá.

A RIM a negyedéves profit-előrejelzését a Japán katasztrófát követő ellátási lánc esetleges akadozása miatt is mérsékelte.

A Reuters szerdán kiadott elemzése szerint a Blackberry ideje - úgy tűnik - lejárt az iPhone-ok és az Android telefonok korában technológiája elavult, kezelése nehézkes. Gyártója, a Research In Motion lemaradni látszik az innovációs versenyben, bár új táblagépa a Playbook még hozhat pár vásárlót, de a telefonok piacán már szinte behozhatatlan a hátrány.

Balckberry RIM playbook Android iPad Google iPhone táblagép
Kapcsolódó cikkek