Cégvilág

Varázstelkek a Balatonnál - Amit Copperfield is megirigyelhetne

A mutatvány címe: kisebb vízfelület, nagyobb földterület, a cél hatósági engedély nélkül, építési törmelékkel, vagy betonnal meghosszabbítani a telek végét, netán közvetlen lejárót építeni a tóba.

Vannak olyan Balaton-parti telektulajdonosok, akik azt hiszik, ők is legalább olyan ügyesek és okosak, mint a bűvészkedés, a mágia nagymestere David Copperfield illuzionista. Ha nem így gondolnák, akkor vélhetően nem próbálkoznának öncélú szemfényvesztéssel, a kisebb vízfelület, nagyobb földterület elnevezésű mutatvánnyal - hangzott el az MR1 - Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

A vízparti trükkparti célja egyértelmű: hatósági engedély nélkül, építési törmelékkel, vagy betonnal meghosszabbítani a telek végét, netán közvetlen lejárót építeni a tóba. A probléma több évtizedes, rengeteg ilyen illegális móló van, de a pontos számokat csak 2002 óta ismerik a szakemberek - mondja Pécseli Péter, a Balatoni Vízügyi Kirendeltség vezetője.

Akkor az engedély nélküli létesült feltöltés összesen 50 ezer köbméter volt, az északi parton 152, a délin 215 darab. A helyzet azóta sem javult, elbontani egyet sem sikerült, mert a hatóságoknak nincs erre kapacitásuk, ugyanis minden ilyen illegális feltöltésre egyedi bontási határozat kellene kiadni, a jogi procedúra pedig hosszú és bonyolult.

környezetvédelem feltöltés turizmus Balaton ingatléan
Kapcsolódó cikkek