Cégvilág

A legjobb pálinkákat díjazták Gyulán

Április 16-án került sor a Magyarország Legjobb Pálinkája díj eredményhirdetésére a XII. Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztivál, Kiállítás és Vásár keretében Gyula városában.

Összesen 106 arany-, 155 ezüst-, valamint 189 bronzérmet, és a kategória győzteseknek 20 Champion Díjat ítéltek oda.
Az Ország Legjobb Kereskedelmi Főzdéje címet az Agárdi Pálinkafőzde Kft. nyerte el. Magyarország Legjobb Pálinkája 2011-ben az Agárdi Pálinkafőzde Kft. szilvapálinkája lett. A Társadalmi Zsűri Különdíját a Brill Pálinkaház Irsai Olivér szőlőpálinkája kapta.


2011. április 15-17. között rendezték meg a XII. Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztivált, Kiállítást és Vásárt a gyulai várkertben. A több mint 30 ezer főt vonzó rendezvény nemcsak az ország, hanem a világ egyik legnagyobb gyümölcspárlat rendezvénye és szakmai megmérettetése.

Április 15-én, pénteken Dr. Bagdy Gábor, Budapest főpolgármester-helyettese átadta Gyulának a főváros kulcsát, így a rendezvény végéig, vasárnap estig Gyula viselhette a Pálinka Magyar Fővárosa címet.

A programsorozat kiemelkedő része volt a XIX. Magyar Országos Pálinka és Törkölypálinka, Nemzetközi Gyümölcs- és Borpárlat Verseny, melyre idén 9 ország több mint 800 mintát nevezett. A benevezett párlatok nyilvános érzékszervi zsűrizése 2 napon át tartott. Az érmekről és kategória győztesekről (championok) egy 29 szakértőből álló zsűri döntött.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy a benevezett pálinkák száma ismét meghaladta a nyolcszázat, és több mint 20%-kal nőtt a kiosztott érmek száma a tavalyi 371-hez képest. 2011-ben 450 érmet, 20 Champion Díjat, 4 plakettet és különdíjakat osztottunk ki. Büszkék vagyunk rá, hogy a rendezvény és a verseny színvonala évről évre nő, és egyre több résztvevőt vonz Gyulára.” – mondta Lovász Sándor ötletgazda, főszervező.

A versenyen kapott érmek jelentős szakmai elismerést jelentenek. A versenyeredmények alapján 2011-ben az Ország Legjobb Kereskedelmi főzdéje az Agárdi Pálinkafőzde Kft. lett. A győztes pálinkát (az Ország Legjobb Kereskedelmi Céllal Főzött Pálinkája), az Agárdi Pálinkafőzde Kft. szilvapálinkáját 2011. december 6-án, a IV. Szent Miklós Pálinka Ünnep keretén belül, megőrzendő nemzeti kincsként helyezik el Budapesten, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.
A Társadalmi Zsűri Különdíját a Brill Pálinkaház Irsai Olivér szőlőpálinkája kapta.

Az Ország Legjobb Bérfőzdéje a Bükkaranyosi Pálinka Kft. lett.  Az Ország Legjobb Bérfőzetett Pálinkája díjat Pálos Miklós Merlot törkölypálinkája kapta, melyet a Brill Pálinkaház főzött számára.

A versenyszabályzat értelmében, ha legalább 30 versenyminta érkezik minimum 10 nevezőtől, akkor a pontszámok alapján Országgyőztes hirdethető. Idén a DiBonis Winery kapta meg a Szerbia Országgyőztes díjat.

Románia legeredményesebb versenyzője díjat Ambrus Levente, Szlovákia legeredményesebb versenyzője díjat a Fruit Distillery Cooperation nyerte el.

A legtöbb aranyérmet a szerbiai DiBonis Winery (14 arany minősítés), az Agárdi Pálinkafőzde Kft. (10 arany minősítés), a Kisrét Manufaktúra Kft. (7 arany minősítés), a Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft. és a Vitalis Kft./Márton Pálinkafőzde (6-6 arany minősítés) kapta.
A Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft. 15, az Agárdi Pálinkafőzde Kft. 10, a Tüzséri Pálinka Manufaktúra 9, a Rácz és Rácz Pálinka Manufaktúra Kft. 7 ezüstéremben részesült.

A legtöbb bronzérmet a Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft. és a DiBonis Winery (9-9 bronz minősítés), Szicsek Kft. (8 bronz minősítés), a Brill Pálinkaház Kft. (7 bronz minősítés), a Békési Pálinka Zrt. és a Miskolci Likőrgyár Zrt.-Prekop Pálinkafőzde (6-6 bronz minősítés) kapta.

érmek Gyula pálinkafesztivál
Kapcsolódó cikkek