Cégvilág

A réz az új arany - Globális harc folyik

A kínai Minmetals Resources közölte: nem múlja felül a kanadai Barrick Gold Corp. ajánlatát így a versenytársé lehet az Equinox Minerals rézbányászati cég.

A Barrick a világ legnagyobb aranybánya-vállalata és hamarosan hivatalosan is az Equinox új tulajdonosa lehet, miután 7,3 milliárd dolláros vételi ajánlatát nem fejeli meg a kínai versenytárs. A Minmetals közlése szerint a fent említett összeg túl magas ahhoz, hogy felülmúlja azt a kínai állami irányítású vállalat, a Barrické lehetnek a világ leggazdagabb rézbányái Zambiában és Szaúd-Arábiában. Az Eqinox birtokában lévő zambiai Lumwana a világ harmadik legnagyobb rézbányája, évi 147 ezer tonnás kitermeléssel. A szaúdi Jabal Sayid projekt a következő évben kezdődik.

A Reuters emlékeztet arra, hogy bár a kínai akvizíciós gépezet beindult, Peking rendkívül szigorú árpolitikát folytat, ha a felvásárlási célpontokról van szó. A Minmetals lépése mindenesetre nem nyerte el a piac tetszését; a cég részvényeinek árfolyama 13 százalékkal csökkent a bejelentést követően.

A Barrick az Equinox adózás előtti eredményének tizennégyszereséért vásárolja fel a bányavállalatot. A Barrick 2 milliárd dollár fordít készpénzállományából a felvásárlásra, a fennmaradó összeget hitelekből fedezi. Ezzel a jelenlegi 90-ről 80 százalékra csökkenti az aranytól való függését a cég. A réz ára februárban tonnánként 10 ezer dolláros, soha nem látott magasságba ugrott és jelenleg is 9 700 dollárt adnak egy tonna vörös fémért. A kereslet szinte biztosan tovább nő, elsősorban éppen Kína erőteljesen növekvő keresletének hatására. A Barrick egyelőre nem is szándékozik más fémek kitermelésére ráállni, marad az aranynál és a réznél.

Az elemzők szerint egyébként Kína biztosan továbbra is játékban marad a bányavállalatok felvásárlását illetően, hiszen Peking világossá tette, hogy növelné pozícióit ebben a szektorban. Ezen a téren Afrikában zajlanak a legnagyobb játszmák és az ausztrál Rio Tinto a közelmúltban már 4 milliárd dollárért megszerezte a Mozambikban tevékenykedő Riversdale céget.

Barrick bányavállalat Zambia réz minmetals Rio Tinto rézbánya equinox Mozambik
Kapcsolódó cikkek