Cégvilág

A Századvég a távhőhöz is ért - Kormánytervet írnak

Csaknem kudarcba fulladt az a nyolcmilliós pályázat, amelyet a Magyar Energiahivatal (MEH) az új távhőtarifa-rendszer kidolgozására írt ki, az erdeményhirdetés két hetet csúszott, végül a Századvég Gazdaságkutató nyerte meg, tudta meg az Index. A pályázatot azért hirdették meg, mert az Energiahivatalból és a minisztériumból is hiányzott az a szakmai stáb, amely kidolgozta volna a moratórium utáni tarifarendszert.

A Századvég Gazdaságkutató nyert az Energiahivatal által a távhőtarifa kidolgozására kiírt pályázaton. Bár a határidőt már egyszer kitolták április 15-re, eredményt végül csak most szerdán sikerült hirdetni.

Az Index szerint a pályázatra nem tolongtak a jelentkezők, mindössze heten jelentkeztek, azért, mert a lap szerint a MEH túlságosan keveset kínált az egész országot érintő javaslat tervezetért. A lap szerint a másik ok, hogy a pályázók közül kizártak mindenkit, „aki, valamint hozzátartozója távhő ipari vállalkozásban minősített befolyással rendelkezik, vagy munkaviszonyban áll távhő ipari vállalkozással”.

Abban, hogy a távhőszolgáltatók ne magukat regulázzák meg, van logika, másik oldalról viszont nem nagyon akad olyan szakember, aki megfelelő részletességgel átlátja és ismeri a távhőszektort, de nem ott dolgozik – írja a lap.

Ezt mostanra úgy tűnik a kormány is belátta: az Index szerint a tárca intenzív egyeztetésbe kezdett több szakmai szervezettel is, köztük távhőszolgáltatókkal. Az Energiahivatal és a minisztérium is szakemberhiánnyal küzd: jelenleg tizenkét távhőpiachoz értő felkészült szakembert keresnek.

távhőszolgáltató Századvég távhő tarifa Magyar Energiahivatal pályázat
Kapcsolódó cikkek