Cégvilág

A Toyota elnézést kér és újra felpörög

Akio Toyoda, a világ legnagyobb autógyárának elnöke személyesen kért elnézést a "rendkívül jelentős késésekért", amelyeket a japán földrengés miatt akadozó alkatrészellátás okoz.

Akio Toyoda, a világ legnagyobb autógyár elnöke személyesen kért elnézést a "rendkívül jelentős késésekért", amelyeket a japán földrengés miatt akadozó alkatrészellátás okoz.

A Toyota közlése szerint jelenleg 150 különböző alkatrész kapcsán küzd kritikus hiánnyal a cég, ugyanakkor a japán autógyár arra számít, hogy novemberben vagy legkésőbb decemberben mindegyik modell esetében visszaáll a szokásos termelési rend. Japánban júliusban, a tengerentúli gyárakban pedig augusztusban indul újra teljes kapacitással a gyártás a cég reményei szerint.

A cég közleménye szerint a Toyota a hazai gyárak esetében 260 ezer, az észak-amerikai üzemekben pedig 35 ezer egység legyártását törölte a földrengés nyomán akadozó alkatrészellátás miatt. A vállalatnak a termelés visszaállításával kapcsolatos tervei ambiciózusnak tűnnek annak fényében, hogy az észak-amerikai üzemekben június háromig csak heti három napon át folyik a gyártás, akkor is csak 50 százalékos kapacitással. Kínában június 3-ig szintén a szokásos teljesítmény felét produkálják majd a gyárak.

A Bloombergnek nyilatkozó elemzők ugyanakkor bizakodóak a tervekkel kapcsolatban, főleg azért, mert a Toyota újraindulása számukra azt jelenti, hogy a Nissan és a Honda is felpörgetheti a motorokat.

Toyoda Toyota Japán gyár termelés gyártás
Kapcsolódó cikkek