Cégvilág

Air France katasztrófa: A fekete doboz megvan, de üres

A 2009-es katasztrófában lezuhant Air France utasszállító gép roncsai után kutató szakemberek megtalálták a gép fekete dobozának egy részét, de az nem tartalmazta az adatok tárolására használt memóriaegységet.

A "rendkívüli felfedezés" azonban segítséget nyújt ahhoz, hogy leszűkítsék a kutatás körét a memóriamodul megtalálására és annak megfejtéséhez, hogy a gép miért zuhant az Atlanti Óceánba - közölte Peter Goelz, az U.S. National Transportation Safety Board volt ügyvezető igazgatója. A légügyi szakértő szerint a fekete doboz elpusztíthatatlan, mint egy tekegolyó, ezért ha megtalálják, biztosan tudnak majd adatokat gyűjteni.

A repülőgép roncsára már április elején rátaláltak a brazil partok közelében, 3900 méteres mélységben. Ez a Titanicénál is nagyobb mélység, ahol már nincs természetes fény és a hőmérséklet fagypont közelében van. A Bloomberg által megkérdezett szakértők egy része úgy látja: nem biztos, hogy a memórián tárolt adatok olvashatóak lesznek.

Az Air France 447-es járatának mind a 228 utasa életét vesztette a három évvel ezelőtti katasztrófában, amikor az Airbus A330 viharba került és lezuhant. A baleset előtt leadott közlések arra utalnak, hogy a tragédiához a sebességmérő meghibásodása is hozzájárult, de a pontos ok a mai napig ismeretlen. Több utas családja pert indított az Air France ellen az eset kapcsán és emberölésben való részvétellel vádolják a francia légitársaságot.

roncs katasztrófa air france repülőgép A330
Kapcsolódó cikkek