Cégvilág

Hiába sok a beteg, kevés CT-vizsgálatot fizet a biztosító

A jelenlegi 11 ezerről 60 ezerre javasolják növelni a daganatos betegek PET/CT (pozitron emissziós tomográf/ computer tomográf) diagnosztikai vizsgálatainak számát a szakma képviselői, amelynek OEP finanszírozását az ország rossz népegészségügyi helyzete indokolja - hangzott el az Országos Onkológiai Intézetben ma tartott szakmai konferencián.

Szükséges továbbá, hogy a jelenlegi egyféle izotóp helyett - ez szükséges a vizsgálat elvégzéséhez - az EU-ban jóváhagyott és alkalmazott különböző molekulákat (nyomjelzőket) is finanszírozza a biztosító és kapjanak differenciált térítést. E vizsgálatokkal mutatható ki a daganatos sejt a szervezetben, vagy az, hogy sikeres volt a drága kemoterápia és daganatmentessé vált a beteg. Segítségével célzott terápiára van lehetőség, amely költséghatékonnyá teszi a gyógyítást.

Ezeket a megállapításokat egy közel 400 aktív klinikus részvételével zajlott vizsgálat tapasztalatai alapján fogalmazták meg az orvosok , akik közel 40 ezer PET/CT vizsgálatot értékeltek. A PET/CT diagnosztika fontos eszköze a képalkotó eljárásoknak, alkalmazása különösen fontos a daganatos betegségek kezelésében, de jelentősége egyre nő más, neurológiai és pszichiátriai megbetegedések korai felismerésében és gyógyításában is. Úgy a daganatos, mint a neurológiai vizsgálatokhoz különböző nyomjelző anyagokat használnak.

Cél továbbá az Országos Onkológiai Intézet és az onkológiai nagytérségek legnagyobb betegforgalmú központjait saját PET/CT egységgel ellátni oly módon, hogy a szakmai irányítás és vezetés állami kézben maradjon és a diagnosztika az ország területén mindenki számára egyenlő eséllyel elérhető legyen. A konferencia résztvevői összeállították állásfoglalásukat amelyet y az Egészségügyért Felelős Államtitkárhoz továbbítanak.

népegészségügy onkológia PET/CT Országos Onkológiai Intézet
Kapcsolódó cikkek