Cégvilág

Ijesztő adatok - A legkockázatosabb üzletek, itt

Az idei év első negyedében 2010 hasonló időszakához képest 27 százalékkal nőtt meg a különféle fizetésképtelenséggel kapcsolatos cégeljárások száma. A növekedés mértéke meghaladja a várt prognózisokat, aminek okát a Coface Hungary nemzetközi hitelbiztosító abban látja, hogy a hazai gazdaságban várt trendforduló az exportra termelő szektorokon kívül nem következett be.

A leginkább kockázatos iparágaknak stabilan az építőipar valamint a kis-és nagykereskedelmi vállalkozások minősülnek. Ezek mellett az eljárás alá vontak között az ingatlangazdálkodási, a turisztikában, valamint a gépjárműiparban tevékenykedő vállalkozások vannak nagy számban az első negyedévben derül ki a Coface Hungary legfrissebb elemzéséből.
 
A esetek több mint 55 százaléka végelszámolás, volumene közel hatvan százalékkal nőtt meg. Az ügyek másik nagy hányadát a felszámolások teszik ki, a legkisebb részét, az összes eljárás egy százalékát pedig a csődeljárások alkotják. A végelszámolások ilyen mértékű megugrásának az okát Czibor Zsolt a Coface Hungary jogásza azzal magyarázza, hogy az esetek nagy tömegét a kényszer végelszámolások teszik ki, aminek drasztikus emelkedése egyrészről a piac állami tisztításának hatékonyságát, és az eljáró szervek elkötelezettségét tükrözi, ugyanakkor felveti annak problémáját, hogy ezen eljárás ritkán nyújt hatékony védelmet, és kézzel fogható megtérülést a hitelező számára.

A fizetésképtelenségi eljárások számát ágazatonként vizsgálva kiderül: a legtöbb fizetésképtelenségi eljárásban az építőipari és kis-, illetve nagykereskedelmi cég érintett, az összes hazai fizetésképtelenségi eljárás 19 százalékát építőipari cégek, további 23 százalékát kis-és nagykereskedelmi vállalkozások ellen indították az év első három hónapjában. Ezek mellett az eljárás alá vontak között az ingatlangazdálkodási, a turisztikában, valamint a gépjárműiparban tevékenykedő vállalkozások vannak nagy számban.
 
Ha figyelembe vesszük az adott szektorban működő vállalkozások számát azaz a kockázatosságot reálisan tükröző fizetésképtelenségi hányadot akkor az üzleti szolgáltatást végzők, a fuvarozók valamint a faiparosok állnak az élen, de az országos átlag felett található számos ágazat, mint: az építőipari cégek, az acél és fémipar, a turizmus és vendéglátást végzők, a kereskedelmi vállalkozások, a papír és csomagolóipar valamint a gépjárműipar.
 
A legnagyobb változást a mezőgazdasági cégek produkálták. Az ágazat rendkívül forrásigényes és mivel az eddig nagy összegekkel a termelőket finanszírozó meghatározó szállítók érezhetően óvatosabbá váltak a hitelre történő kihelyezésekben, ez a termelői kört is kedvezőtlenül érinti. Ráadásul az alulfinanszírozottság azokat a gazdaságokat halmozottan hátrányos helyzetbe hozza, amelyek a tavalyi rendkívüli időjárási körülmények közepette az átlagosnál rosszabb terméssel voltak kénytelenek szembesülni.
 

 

fuvarozó építőipari szektor Coface ágazat csődeljárás felszámolás végelszámolás
Kapcsolódó cikkek