Cégvilág

NKH: az ellenőrzések 25-30 százalékánál találnak hiányosságot

A tavaly elvégzett, körülbelül egymillió tehergépjármű-ellenőrzés 25-30 százalékánál találtak valamilyen hiányosságot a Nemzeti Közlekedési Hatóság szakemberei - közölte a kétnapos Győr-Moson-Sopron megyei akció kezdetén tartott sajtótájékoztatón az NKH illetékese.

Mikulás Róbert, a közúti jármű főosztály vezetője az MTI érdeklődésére elmondta: a leggyakoribb probléma a két pihenő közötti vezetési idő túllépése, de a minél gyorsabb célhoz érés érdekében egyes szállítmányozók vagy sofőrjeik "képesek különféle manipulációra is".

Hozzátette: sokszor találkoznak műszakilag nem megfelelő, vagy túlzott tengelyterhelésű, ezért az útburkolatot károsító járművekkel. Mindezek a problémák körülbelül ugyanolyan arányban jelentkeznek a hazai és a külföldi sofőröknél; konkrét számok említése nélkül annyit mondott: a kontinens nyugati felén bejegyzett járműveknél valamivel jobbak a mutatók.

A térségben három helyen állítottak fel mobil ellenőrző pontokat, ahol cseh, horvát, szlovák és szlovén kollégákkal együtt végzik az ellenőrzéseket. Ezek során járművek műszaki állapotát, a menetidő-regisztráló berendezéseket, a tengelyterhelést és a fuvarokmányokat ellenőrzik. A külföldi szakemberek alapvetően megfigyelőként vesznek részt, de ha hazájukból származó járművet vizsgálnak, maguk is részt vesznek az eljárásban.

teherautó igazoltatás NKH ellenőrzés Nemzeti Közlekedési Hatóság közút
Kapcsolódó cikkek