Cégvilág

Ötmilliárdból épül luxusáruház az Andrássy úton

Áprilisban új luxusáruház átalakítása kezdődik a budapesti Andrássy út 19 alatt. A tervek szerint a három emeletes komplexumban 30 felsőkategóriás márka üzlete, egy kávézó és egy étterem kapna helyet. Az áruház 2012 szeptemberében nyílik meg.

Idén tavasszal a hazai divatpiacon eddig ismeretlen vállalkozás kezdi meg mintegy ötmilliárd forintos beruházását az Andrássy úton. A Docler Holding neve hazánkban egyelőre csak szűk körben ismert, nem véletlen: a cég néhány év alatt hozta létre a világ egyik leglátogatottabb erotikus oldalát, s eddig is jobbára az online szórakoztatóiparban nyomult. A holding ebben a formájában pedig 2008-ban jött létre. Az Andrássy úti luxusáruház beruházója, a WebMindLicenses Kft. mögött ugyanaz a Gattyán György Zoltán áll, aki tíz év alatt a világ egyik leglátogatottabb erotikus oldalát hozta létre.

A WebMindLicenses Kft. annak a Docler Holdingnak a tagja, amely – honlapja szerint - weboldalak, szórakoztató webes szolgáltatásokat fejlesztésével és üzemeltetésével foglalkozik. A Népszabadság listájában a 150 leggazdagabb magyar között jegyzett üzletember cégcsoportja több látogatott oldal fejlesztője és hosting szolgáltatója (A webhoszting internetes tárhely biztosítását jelenti. Ha valaki költséghatékonyan akar weblapot fenntartani, nem akar drága saját szervert fenntartani, a hosting szolgáltatók szervererőforrásaikat meg lehet vásárolni - A szerk.).

A Docler tavaly létrehozott projektcége, az il Bacio Kft. élére pedig nem más, mint az egykor a hazai luxuspiacra első fecskeként megérkező Ermenegildo Zegna hazai ügyvezető igazgatója, Magyari Tamás került. Az Andrássy úti luxusáruházat ez a vállalkozás üzemelteti majd.

A áruház beruházója a Docler Holding egyik másik vállalkozása, a WebMindLicenses Kft. A projekt teljes értéke meghaladja az 5 milliárd forintot. Az átalakítás várhatóan 2011 áprilisában kezdődik, és a tervek szerint 2012 júliusára fejeződik be. Az áruház 2012 szeptemberében nyílik meg a nagy közönség előtt - – tudtuk meg Magyari Tamástól.

Azt, hogy pontosan mely márkák nyitnak majd üzletet nem akarta elárulni: „A leendő partnerekkel folyamatos tárgyalások folynak, ezért konkrét neveket nem tudunk említeni. Ízelítőül annyit, hogy kivétel nélkül világhírű luxus cégekről van szó” – fogalmazott.

Magyari Tamás szerint a cégcsoport mindig is figyelemmel kísérte a piac e szegmensének változásait. A tulajdonosi szféra, rendkívül fontosnak tartja, és saját küldetésüknek tekintik a kultúra ezen vonalának erősítését. Budapesten az elmúlt hat évben látványosan jelentek meg nagyobbnál nagyobb divatcégek. Az Andrássy út, Nagymező utca és Bajcsy-Zsilinszky út által határolt szakaszán pedig szinte csak luxuscégek nyitottak szebbnél szebb üzleteket.

Az il Bacio Kft. ügyvezető igazgatója szerint Budapesten a felsőkategóriás termékek és szolgáltatások iránti kereslet lényegesen nagyobb mint a kínálat. „Célunk egy olyan szolgáltatáscsomag bemutatása és értékesítése, melyre Magyarország, és az itt élő emberek már rég megértek. Ne felejtsük el, egyszer Budapest már volt a divat központja, miért ne lehetne ismét” – nyilatkozta lapunknak.

Az il Bacio di Stile – azaz a stílus csókja – nevet kapott luxusáruháznak már honlapja is működik. A négyezer négyzetméteres épület földszintjén kávézót, szintenként 8-10 üzlethelységet, a legfelső szinten panorámás étteremet terveznek.

Tény, hogy a Zegna 2005-ös megjelenése óta Magyari Tamás „szívén viseli” a hazai luxusdivat alakulását. Korábban lapunknak azt is elárulta, több nagy divatházzal folytat egyeztetést egy budapesti üzlet nyitásáról. A tárgyalások azonban csak most értek révbe, Magyari mögé pedig egy komoly tőkével rendelkező cégcsoport állt fel.

A Figyelő egyik, 2009-ben megjelent írásában részletesen kutakodott a cég után. Eszerint a Docler Holding elődje, a Jasmin Media Group 2001-ben indult a (a világ egyik legnézettebb oldalaként emlegetett) Livejasmin.com nevű pornóoldallal, ahol lányok (ma már fiúk és párok is) teljesítik ügyfeleik kívánságát. A látogatók webkamerás kapcsolaton keresztül nézik őket, és annak fejében, hogy a hitelkártyájukról percenként 2 és 4 euró közötti díjat fizetnek, online chaten, rövid szöveges üzenetekben irányíthatják a weben vetkőzőket.

A budapesti internetcímet használó Livejasmin mára az erotikus tartalmakat szolgáltató oldalak egyik legnagyobbika lett a világon. Az Egyesült Államokban az összes internetes oldalt tartalmazó listában is a legnépszerűbbek között van, de világszinten is előkelő helyet foglal el. A livejasmin.com jelenleg a 46. legnépszerűbb oldal a világon, az internet forgalmát figyelő független amerikai statisztikai site, az Alexa adatai alapján. Megelőzve például a Myspace-t és a Wall Street Journal honlapját. A legtöbbet látogatott erotikus oldal a magyaron kívül 15 nyelven is elérhető, Belgiumban például a top 20 leglátogatottabb oldal között van.

A minisztériumi cégjegyzék szerint a Jasmin Media Group-ot 2007-ben jegyezték be 5 millió forint tőkével. 2009-es eredmény-kimutatása szerint árbevétele a 2008-as 736 millió forintról 1,5 millióra csökkent 2009-re. A forgalom azonban nem tűnt el. A Docler Holding ma mintegy 23 projektcéget takar. DoclerWeb Kft. 2009-ben több mint 5 milliárd forintos bevételt produkált. Az informatikai rendszereket üzemeltető cég mellett a portfólióba tartozik az il Bacio Kft. résztulajdonosaként jegyzett, technológiai jogokat birtokló WebMindLicenses Kft., és egy létesítményüzemeltető vállalkozás, a Premier Services is.

webhosting il Bacio Zegna Andrássy Docler Holding kereskedelem luxus
Kapcsolódó cikkek