Cégvilág

Rossz idők járnak a Toyotára

A Toyota Motor szerdán bejelentette: a jövő héten nem kezdi újra a termelést legtöbb Japánban lévő összeszerelő üzemében.

A világ legnagyobb autógyártója a március 11-i földrengés és cunami után állította le az összeszerelést a cég Japánban lévő tizennyolc üzeme közül tizenhatban. A katasztrófa miatt kieső alkatrész-szállítmányok miatt az autógyár mintegy 200 ezer jármű legyártásától esett el. A Toyota most cáfolta a Nikkei üzleti lap értesülését a gyárak újraindításáról és nem jelölt meg dátumot a termelés újrakezdését illetően.

Közben a Moody’s Investors Service bejelentette: felülvizsgálat alá vette a Toyota hitelminősítését. A Moody’s jelenleg Aa2 hitelminősítést ad a Toyotának, ami a harmadik legmagasabb befektetési fokozat.

"A Toyota pénzügyi és működési teljesítménye romlani fog a március 11-i földrengés és cunami nyomán"- írta a Moody’s két elemzője friss jelentésében, amelyet a Reuters idéz. A hitelminősítő úgy látja, hogy hónapokig késhet a normál üzem helyreállítása a vállalatnál, ugyanakkor az erős pénzügyi eredményeknek köszönhetően a Toyotának nem kell több fokozatos leminősítéstől tartania. A Toyota jelenleg három hibrid modellt, köztük a Priust szerel össze csökkentett sebességgel két japán gyárban.

Prius Moody's leminősít Toyota gyár gyártás
Kapcsolódó cikkek