Cégvilág

Sony táblagép: a piac második legnagyobbja akar lenni a gyártó

A japán katasztrófa ellenére bemutatta saját fejlesztésű táblagépét a Sony, amely a gyártó Playstation játékaival is kompatibilis lesz. A Sony tabletek ősszel kerülnek a boltok polcaira.

A japán elektronikai konszern bemutatta az első saját fejlesztésű táblagépét, amely elsősorban a piacon legnagyobb részesedéssel rendelkező iPad-nek és Samsung Galaxy Tab-nek lesz versenytársa – legalábbis a gyártó reményei szerint. A Sony táblagépén a Google Android operációs rendszere fut majd.

A Sony már januárban a Las Vegas-i szórakoztató elektronikai kiállításon jelezte, hogy néhány hónapon bemutatja saját tablet PC-jét, amellyel egy éven belül az Apple után a piac második legnagyobb szereplőjévé akarnak válni. A bemutató hatására a Sony részvényeinek árfolyama két százalékot emelkedett a tokiói kereskedésen.

A Sony táblagépének két típusa kerül a boltokba: az S1-es hasonlít a már most kapható táblagépekhez, míg az S2-esnek két képernyője lesz, és hasonlóan néz ki, mint egy könyv. A Sony néhány hónapja mutatta be a Playstation játékkonzol hordozható változatát, de a szoftver az új táblagépen is fut majd.

A piac azonban sokkal szegmentáltabb: az Apple és a Samsung mellett – amelyek valóban lefedik a táblagépek piacának jó részét – a Motorola, az LG Electronics és a HTC is gyárt tablet PC-ket. A múlt héten pedig a Blackberry okostelefonokat gyártó Research in Motion (RIM) Playbookja került forgalomba.

PlayBook-ot a RIM az Apple iPad méltó konkurensének szánja, ám a szakújságírók több kritikával illették: egyebek mellett kevés rajta az alkalmazás, hiányos a beépített e-mail rendszer, s több probléma is akad a mobilhálózathoz való csatlakozáskor. Ezeket a tulajdonságokat a vállalat várhatóan az új modellek piacra dobásával orvosolja, még az idén. Egyes kritikusok szerint a RIM egy befejezetlen készüléket dob piacra.

Jim Balsillie – a Bloomberg TV-nek adott interjújában - ezeket az állításokat határozottan visszautasította. Szerinte a PlayBook-ot és a BlackBerry-t minden akadály nélkül össze lehet kapcsolni egymással és a világhálóval is, s nincs probléma az e-mailek fogadásával és küldésével sem.

Galaxy Tab Apple iPad Sony Samsung táblagép
Kapcsolódó cikkek