Cégvilág

Teljesen lezárhatják Fukusima körzetét

A japán hatóságok vélhetően betiltják a földrengés és cunami miatt megbénult atomerőmű evakuálási övezetébe való belépést, mert sugárzás érheti azokat a lakosokat, akik vissza akarnak térni a lakásuk ellenőrzésére.

A fukusimai erőműt 20 kilométeres körzetében mintegy 70-80 ezer ember él. Az evakuált lakosok időről időre visszatérnek lakásaikhoz, de lehet, hogy már nem sokáig tehetik, mivel Jukijo Edano, a japán kabinet főtitkára közölte: "elővigyázatossági terület" felállítását fontolgatják. Ez lényegében a belépés korlátozását jelentené az AP tudósítása szerint. A részletekről a miniszterelnök személyesen tárgyal majd a régió önkormányzatával.

Eközben az atomerőművet üzemeltető Tepco szerdán közölte, hogy elkezdte a kártérítési kérdőívek kiosztását azoknak a lakosoknak, akik az atomerőmű körüli településekről evakuáltak. A társaság háztartásonként egyelőre mintegy 12 ezer dollárt ajánl fel.

A társaság jelenleg az erőmű hűtésére használt, szennyezetté vált vizet pumpálja át egy ideiglenes tározóba. A művelet során 25 ezer tonna vizet kell kiszivattyúzniuk az üzem alagsorából, a szakértők szerint ehhez mintegy húsz napra van szükség. Az ENSZ atomenergia ügynöksége úgy látja, hogy a sugárzás szempontjából a legrosszabb szakaszon már túl van Fukusima, várhatóan a radioaktivitás mértéke csak kevéssé emelkedik majd.

A CNN riporterei is bejutottak a lezárt övezetbe egy rövid ideig, ahol egy farmer és a családja továbbra is a lezárt övezeten belül laknak. Ahogy elmondták, aggódnak az egészségük miatt, s szeretnék, ha bízhatnának a kormány lépéseiben, de nem tudnak. A japán hatóságok nem sokkal a fukusimai erőműben észlelt meghibásodás után zárlatot rendelt el az erőmű körzetében, mivel az erőműből erős radioaktív sugárzás érkezett, amely már a környéken lakók egészségére is káros lehet. Négy nappal a katasztrófa után a fukusimától 10 kilométerre lakóknak azt tanácsolták maradjanak zárt helyiségben, ha úgy döntenek, hogy a körzeten belül maradnak

A japán hatóságok nem határozták meg, hogy a lezárt húsz kilométeres körön belül mekkora lehet pontosan a sugárzás. Az újságírók, akik bejutottak a területre, több ezer millisievert mértek. Összehasonlításképpen egy átlagos ipari ország lakóit három millisievert éri évente.

víz evakuál sugárzás szennyezett Fukusima atomerőmű
Kapcsolódó cikkek