BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Történelmi vereséget szenvedett el a Microsoft az Apple-től

Tekintélyes adózott eredmény növekedésről számolt be a Microsoft Corp., ám az elmúlt húsz évben nem volt arra példa, hogy a vállalt negyedéves profitja elmaradjon az Apple számaitól.

A Microsoft árbevétele 13 százalékkal 16,4 milliárd dollárra emelkedett 2011 első három hónapjában az előző év ugyanazon időszakához képest. Az adózott eredmény 31 százalékkal 5,23 milliárd dollárra emelkedett, az Apple viszont az iPhone és az iPad sikere miatt jóval nagyobb, 5,99 milliárd dolláros profitot realizált. A részvényenkénti eredmény az egy évvel ezelőtti 45-ről 61 centre emelkedett. Legutoljára az Apple profitja 1991-ben volt magasabb a Microsofténál. Az Apple piaci értéke már tavaly túlszárnyalta a Microsoftét.

Az eredmény egyértelműen mutatja azt a tendenciát, hogy a hagyományos asztali számítógépeket, de lassan már a kisebb monitorral operáló netbook-okat is egyre inkább szorítják ki a piacról a táblagépek és az okostelefonok.

A hír hatására a Microsoft részvényeinek árfolyama 74 centtel 26,71 dollárra esett a Nasdaqon. A vállalat papírjai idén már 4,3 százalékot vesztettek értékükből.

A fő bevételi forrást jelentő Windows forgalma 4 százalékkal 4,4 milliárd dollárra csökkent az év első három hónapjában. Az összes PC forgalom 2 százalékkal volt kevesebb. Emelkedtek viszont az online szolgáltatásokból származó bevételek, a comScore Inc. mérése szerint a Microsoft keresője, a Bing a világ harmadik legnépszerűbb keresőmotorja lett, ennek sikere azonban továbbra is a Yahoo-val közös partnerségtől függ, amely viszont 729 millió dollár veszteséget hozott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.