Cégvilág

Tovább tart az egészségügy leépülése

Az utóbbi tíz hónapban a kormánynak nem sikerült megállítania az egészségügy leépülését. Eredmény viszont, hogy hozzáfogtak az ágazat föltérképezéséhez, amit a korábbi politika elmulasztott.

Az egészségügy állapotának feltérképezése komoly eredmény, amelynek eredményét a létrehozott szakértői bázisok elemezni és értelmezni tudnák - véli Sinkó Eszter közgazdász, a Semmelweis Egyetem Menedzserképző Központjának projektvezetője. Ám az új kormánynak az elmúlt tíz hónapban nem sikerült megállítania az ágazat leépülését. 

Az eddigi kormányzati beavatkozásokkal éppen az volt a baj, hogy nem tudták pontosan, milyen az ágazat helyzete, politikusi megérzésekre hagyatkozva kezdték meg a változtatásokat - közölte az egészségügyi közgazdász. A mostani szakértői jelentések után a döntéseknél senkinek nem kell politikusi érzületre támaszkodnia, illetve, ha ez meg is jelenne, akkor lehet vele szemben szakértői érveket állítani.

A mostani egészségügyi kormányzat egyik erőssége, hogy párbeszédet tart fönn az ágazati szereplőkkel - tette hozzá. Sinkó Eszternek ugyanakkor úgy tűnik, mintha a kormányzatnak azon része, amely nem az egészségügyhöz tartozik, kevésbé érzékelné, mennyire súlyosak a gondok. Talán ennek a szakállamtitkársággal folytatott párbeszéd is okozója lehet - vélekedett a szakértő.


 

orbán-kormány egészségügy Sinkó Eszter finanszírozás
Kapcsolódó cikkek