Lejárt az a január 13-án kezdődött 90 nap, amely alatt az EMFESZ gázkereskedői engedélye fel volt függesztve. Áprilsi 13-tól nincs egnedélye.

A megromlott pénzügyi helyzetű társaságnak 60 napja lett volna arra, hogy megkísérelje az engedélyt visszaszerezni, ehhez azonban meg kellett volna felelnie a Magyar Energia Hivatal (MEH) feltételeinek. Bár az egyik fő feltételnek, vagyis, hogy ne legyen lejárt tartozása az FGSZ Földgázszállító felé, megfelelt, a rendelkezésére állt 60 napon belül nem igényelte vissza az engedélyt. Pillanatnyilag is vannak tartozásai, miközben kinnlévőségei is többmilliárd forintot tesznek ki.

A hazai gázpiac legnagyobb versenypiaci szereplője 2008-ban a terület ötödét ellenőrizte, árbevétele abban az évben 200 milliárd forint fölött volt, adózott eredménye 6 milliárd forintot tett ki. 2009 elejétől a társaság nem kapott gázt addigi szállítójától. A helyzetet a kft. ügyvezető igazgatója, Góczi István úgy kívánta megoldani, hogy eladta az EMFESZ-t egy olyan társaságnak, amelytől gázt is remélt. Az EMFESZ azonban az új tulajdonos Rosgason keresztül sem jutott gázhoz, bár abba besegített a Rosgas, hogy a kft. más piaci szereplőktől vásárolhasson.

Gázpiaci helyzete rendezetlensége mellett egyes vevői növekvő tartozásai és az is terhelte az EMFESZ-t, hogy számos per célpontja lett. Előző tulajdonosa, a Mabofi Holdings ugyanis vitatja a kft. eladásának jogszerűségét, ezért számos pert indított visszaszerzésére. A budapesti választott bíróság nemrég elsőfokon, nem jogerősen kimondta, hogy az EMFESZ eladása jogilag nem történt meg, tehát a tulajdonosa a Mabofi.