Cégvilág

144 milliós bírság a Való Világnak - Lesz ez még több is

Összesen 144 millió forintnyi bírságot szabott ki a Médiatanács a mai ülésén az RTL Klub Való Világ 4 című műsorára – jelentette be a szervezet kora délutáni sajtótájékoztatóján Kiricsi Karola szóvivő.

Ez eddig a legmagasabb büntetés, amelyet egyetlen tévéműsorra szabott ki a testület, az összeg pedig nagy valószínűséggel még tovább fog nőni. A műsorra a szóvivő közlése szerint rengeteg panasz érkezett, 127 darab írásban, és nagyszámú telefonos bejelentést is kaptak. Ennek kapcsán a Médiatanács decemberben határozott arról, hogy attól az időponttól kezdve a valóságshow teljes műsorfolyamát, azaz minden egyes percét hivatalból vizsgálják, és elemzik annak tartalmát.

A Médiatanács mai döntése a műsor november-decemberi adásainak elemzése kapcsán született meg, ebben a periódusban két nagy területen tapasztaltak jogsértést. A kiskorúak védelmére vonatkozó szabályok megsértése miatt, ezen belül is a rosszul alkalmazott korhatári besorolás miatt 110 millió forintos bírságot, a műsorelőzetesek rossz időpontban való sugárzása miatt pedig 19 millió forintos büntetést kapott a csatorna. Kiricsi Karola elmondta, hogy összesen 40 alkalommal sértette meg az adások tartalma a használt 2-es kategória (azaz a 12 éves kor alatt nem ajánlott) besorolását, a műsorszámot ezekben az esetekben a 3-as (16 éves kor alatt nem ajánlott) kategóriát kellett volna alkalmaznia.

A döntés indoklása szerint a büntetés összege arányában áll a műsor nézettségével is, hiszen például a tavaly december 20-i műsort a statisztikák szerint 288 ezer 4-14 éves gyermek nézte. A Médiatanács a műsor tartalmával kapcsolatban összességében megállapította, hogy túl sok benne az agresszió, az intrika, az alkohol, a cigaretta és a szexualitás.

A reklámszabályok megsértése miatt további 14 millió forintos bírsággal sújtották a műsort, ez túlnyomórészt a vizsgált időszakban még tiltott, de januártól engedélyezett termékelhelyezésekkel kapcsolatos. Ennek megfelelőem a Médiatanács méltányosságként nem darabonként vizsgálta a szabálysértéseket, hanem műsoronként, és a lehetséges büntetés századrészét szabta ki, így jött össze az említett összeg. Kiricsi Karola megjegyezte, hogy olyan termékek is megjelentek a műsorban, például cigaretta és alkoholos italok, amelyeket az új szabályok szerint sem lehetne reklámozni.

Mivel a vizsgálat, amely a mai döntés alapjául szolgált, csupán a november-decemberi adásokra vonatkozik, így valószínűsíthető, hogy a január-májusi műsorok alapján is jelentős bírságokra számíthat az RTL Klub, hiszen a korhatár-besorolást ebben a periódusban is hasonlóan alkalmazta.A Médiatanács a közeljövőben dönthet ezekről a hónapokról.

 

műsorelőzetes médiahatóság Kiricsi Karola bírság való világ 4 szexualitás
Kapcsolódó cikkek