Cégvilág

Árháborúban az autószervízek - olcsóbb lesz a javítás?

A tervek szerint ebben az évben 11 új egység csatlakozásával 106 tagúra bővül a Bosch magyarországi autószerviz-hálózata. Ez ahhoz képest nagy előrelépésnek minősül, hogy tavaly csupán egy szerviz csatlakozott a franchise-rendszerű lánchoz.

„Nem folytatunk nagy kampányt azért, hogy bővítsük franchise-partnereink számát, ám ha a jelentkezők megfelelnek a feltételeknek, természetesen örömmel fogadjuk az új belépőket, mert 2015 végére 126-ra kívánjuk bővíteni a márkafüggetlen Bosch szervizek számát” – mondta Ficzere Ferenc, a Robert Bosch Kft. regionális kommunikációs igazgatója.

A hálózatbővítés viszonylagos lassúságát az indokolja, hogy a franchise-szerződés egyik feltétele, hogy a szakszerviz vásárolja meg az előírt komoly diagnosztikai műszereket, a szerelők pedig végezzék el azokat a tanfolyamokat, amelyeket a Bosch két évre oszt el számukra. Ficzere Ferenc szerint szervizeik komoly erőssége, hogy a Bosch diagnosztikai műszerek az összes Európában futó modell vizsgálatára alkalmasak, míg a márkaszervizek csak az adott márka autóinak analizálására képesek.

Ami a javításhoz szükséges alkatrészeket illeti, a világ egyik legnagyobb autóalkatrész-gyártójaként ismert Bosch csoport pontosan ugyanazokat az alkatrészeket szállítja az autógyáraknak, azok márkaszervizeinek, valamint a saját hálózatának, csupán a doboz felirata más.

A magyar szervizhálózat 4500–7000 forintos rezsióradíja mélyen a márkaszervizdíjak átlaga alatt van. Emellett a német anyavállalat meghatározza az egy-egy hiba javítására fordítható időt is, tehát nem fordulhat elő, hogy egyórás munkáért hármat számolnak fel. Emellett a márkafüggetlen szervizeknél való javíttatás miatt néhány éve már a gyári garancia sem vész el, úgyhogy még a komoly gondokkal szembesülő márkaszervizek szerencséje, hogy viszonylag lassan bővül a Bosch-hálózat.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

márkaszervíz Bosch munkadíj autószervíz alkatrész
Kapcsolódó cikkek