Cégvilág

Egy nap alatt vihetjük át mobilszámunkat új szolgáltatóhoz

Új uniós távközlési szabályoknak kell életbe lépniük legkésőbb szerdától az európai telefon-, mobiltelefon-, illetve internethasználó fogyasztók érdekében - emlékeztetett közleményében az Európai Bizottság. Az új előírásokat 2011 május 25-től kell a tagállamoknak nemzeti intézkedésekkel végrehajtaniuk.

A szabályozáscsomag értelmében a fogyasztóknak egyebek közt lehetővé kell tenni, hogy telefonszámuk megváltoztatása nélkül, egy nap alatt válthassanak szolgáltatót, legyen szó akár vonalas, akár mobilszolgáltatóról. A hűségszerződéseket a szolgáltatók legfeljebb 24 hónapra köthetik, valamint kötelesek 12 hónapos szerződést is kínálni. Ez megkönnyíti a fogyasztók számára a szolgáltatóváltást, ha egy másik szolgáltató feltételeit vonzóbbnak találnák.

A korábbinál egyértelműbb tájékoztatást kell adni az igénybe vehető szolgáltatásokról. Az előfizetői szerződésekben tájékoztatást kell nyújtani a fogyasztóknak a szolgáltatás minimálisan elvárható minőségi szintjeiről. Az internetelőfizetőket ezen túlmenően tájékoztatni kell az adatforgalom-irányítási módszerekről és e módszereknek a szolgáltatás minőségére gyakorolt hatásáról.

Tájékoztatni kell bármilyen egyéb korlátozásról is, például a legnagyobb elérhető sávszélességről, a kapcsolat aktuális sebességéről, valamint az internetes hozzáférés blokkolásáról és a sávszélesség-szabályozásról egyes olyan szolgáltatások esetében, mint az internetprotokollon keresztül történő hangtovábbítás (VOIP). A szerződéseknek tartalmazniuk kell az esetleges kártérítés vagy visszatérítés módjait is arra az esetre, ha az említett minimális szintek nem teljesülnének.

A nemzeti szabályozó hatóságok a korábbinál nagyobb fokú szabadságot élveznek és hatáskörrel rendelkeznek majd ahhoz, hogy végső esetben kényszeríthessék a nagyobb piaci súllyal rendelkező hálózatüzemeltetőket: válasszák le szolgáltató üzletágukat a hálózatüzemeltető tevékenységről annak érdekében, hogy megkülönböztetéstől mentes hozzáférést biztosítsanak más szolgáltatóknak.

mobilszám mobilszolgáltató hűségszerződés VoIP sebesség
Kapcsolódó cikkek