Cégvilág

Gazdát cserélt a Zsolnay Porcelánmanufaktúra

Egyedülálló befektetési lehetőség címén a Közgép Zrt. megvásárolja a Manufaktúra Befektető Kft. 100 százalékos tulajdoni hányadát, és ezzel annak 49 százalékos részesedését a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-ben.

A Zsolnay porcelángyár kisebbségi részvényhányadának eladásáról még tavaly döntött Pécs Megyei Jogú Város Közgyűlése. 2010 júniusában szerződést kötöttek a Manufaktúra Befektető Kft.-vel, amely 500 millió forintos tőkejuttatási kötelezettséget vállalt, s opciós vételi joggal rendelkezik a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. 49 százalékos részvényhányadára, illetve a cég tulajdonában vannak a menedzsmentjogokat biztosító szavazatelsőbbségi részvények is.

A közlemény szerint a KÖZGÉP értékesnek tartja a Zsolnay gyárban több mint 150 év alatt felhalmozott tudást és tapasztalatot, a porcelángyárat pedig egyedülálló befektetési lehetőségnek is tekinti. Ezen szempontokat mérlegelve döntött úgy a magyar tulajdonú cég, hogy szakmai befektetőként ajánlatot tesz a Manufaktúra Befektető Kft. 100 százalékos megvásárlására, ezzel pedig megszerzi annak részesedését a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-ben is.

A közlemény emlékeztet arra, hogy a Zsolnay márkanév három világhírű találmánnyal is összeforrt: az elefántcsont színű Zsolnay-porcelánnal, az egyedi máztechnikájú eosinnal és a pirogránittal. A porcelángyár kiemelt nemzeti értéket képvisel, termékei hungarikumok.

A Közgép Zrt. menedzsmentje elkötelezett abban, hogy stabil hátteret teremtsen a pécsi gyár működéséhez, nem csupán pénzügyi befektetőként, hanem teljes szakmai támogatásával vesz részt az új vállalati stratégia megvalósításában - áll a közleményben.

A Közgép Zrt. az interneten elérhető 2010-es beszámolója szerint igencsak jó évet zárt tavaly: a vállalat árbevétele a 2009-es 39,11 milliárdról 44,77 milliárd forintra emelkedett, adózott eredménye pedig 1,22-ről 1,85 milliárd forintra kúszott.

Tulajdonosairól azonban jóval kevesebbet lehet tudni, a nyilvános adatbázisokban zárt részvénytársaságnak is közölnie kellene a tulajdonosok nevét, ezt azonban a Közgép nem teszi meg. A részvényesek iránt az Index és az Origo is kutakodott. Az előbbi szerint a Közgép résztulajdonosa volt Nyerges Zsolt, ügyvéd, aki mások mellett Simicska Lajossal és Fellegi Tamással is volt üzleti kapcsolatban.

Az Origo azt is megjegyzi, hogy a Közgéptől vagy annak környezetéből többen kerültek magas állami beosztásba a mostani kormányban. A cég felügyelőbizottságának elnöke, Petykó Zoltán lett az uniós pályázatokat felügyelő Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vezetője, a Fellegi Tamás által irányított Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkárának pedig Schváb Zoltánt, a Közgép korábbi építési igazgatóját nevezték ki.

Közgép felvásárlás Herendi Zsolnay porcelán Pécs
Kapcsolódó cikkek