Cégvilág

Hiába modernebbek a háztartási gépek, magasabb a villanyszámla

A német fogyasztóknak egyre mélyebben kell a zsebükbe nyúlniuk, hogy kifizessék az elfogyasztott villanyáram árát.

A toptarif nevű független összehasonlító portál számításai szerint az utóbbi öt évben a villanyáram költsége 43 százalékkal drágult Németországban. Ennek oka nem csupán az áremelkedés, hanem a fogyasztás növekedése.

"A német háztartások műszaki felszereltsége egyre jobb" - véli Daniel Dodt, a toptarif de. szakértője. Így például a modern tévénézők ma már gyakran azért is többet fizetnek, mert a készülékeik nagyobbak, mint a régi modellek. A legsúlyosabban a nagy háztartásokat érinti a többletköltség. Egy hattagú mintaháztartás 2006-ban még kereken 5760 kilowattóra villanyáramot fogyasztott évente, s kilowattóránként átlag 18,6 cent figyelembevételével összesen 1070 eurót kellett évente érte fizetnie. Az idén ugyanez a háztartás átlag 6580 kilowattóra villanyáramot fogyaszt, és ezért kilowattóránként 23,3 centet fizet. A teljes kiadás összege tehát 1530 euró évente.

De nem jártak jól az egyfős háztartások sem, hiszen a dpa által idézett számítás szerint az öt évvel ezelőtti, évi 426 eurós fogyasztáshoz képest most átlag 581 eurót fizet ez a csoport Németországban.

A CNET korábbi elemzésében emlékeztetett arra, hogy a hagyományos TV-ket általában jóval nagyobb laposképernyők váltják fel, amelyek szinte minden esetben több áramot fogyasztanak, mint nyugdíjazott társaik. Ebben a plazma készülékek járnak élen, hiszen a folyamatosa fejlesztés ellenére még mindig jóval nagyobb a fogyasztásuk, mint egy LCD-é. A CNET egy átlagos plazma esetében 301 wattos áramigényt mért, míg az LCD-k esetében ez 111, a LED-eknél pedig csak 101 watt.

villanyszámla tv lcd fogyasztás háztartási gép plazma
Kapcsolódó cikkek