Cégvilág

Ijesztő tények a hazai szoláriumokról

Az év első negyedében végzett felmérés alapján a hazai szoláriumok mintegy felének megfelelő a szakmai paraméterek szerint az UV-sugárzás szintje. A helyzet 2009 óta jelentősen javult, amikor a gépek mindössze 3 százaléka felelt meg a normának. A Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal negyedik éve ellenőrzi az európai szervezetekkel közösen a szoláriumokat.

A hivatal piacfelügyeleti hírlevelében arról számol be, hogy a hazai szoláriumok 2009-ben az akcióban résztvevő tagállamokkal összehasonlítva az UV-sugárzás tekintetében a legrosszabb eredményeket értek el. Az ellenőrzött szolárium berendezések mindössze 3 százaléka bizonyult megfelelőnek, súlyosbította a helyzetet, hogy a mért értékek is a legerősebbek közzé tartoztak.

Ezzel a lesújtó helyzettel szembesülve, az MKEH Piacfelügyeleti Hatósága 2010. februárban Szolárium Fórumot rendezett a szolárium ágazatban érdekeltek számára. A fórum célkitűzése volt az ágazat szereplői figyelmének a felhívása az UV-sugárzás veszélyeire, az egészséges szoláriumozási kultúra megteremtése, továbbá a szoláriumokra vonatkozó jogi szabályozás megismertetése a résztvevőkkel.

Az ellenőrzési akció és a tájékoztatások eredményeként a szolárium üzemeltetők és a felhasználók körében egyre elfogadottabbá vált az egészséges szoláriumozási kultúra. Az elmúlt év második felében már számszerűsíthető javulást tapasztalt az MKEH az UV-sugárzás tekintetében, ez a folyamat tovább gyorsult 2011-ben.

2010 második félévében az ellenőrzött napágyak (a fekvő és álló szoláriumok együttesen) 28 százaléka bizonyult megfelelőnek, míg az idei év első negyedévében a vizsgált napágyak 54 százaléka megfelelt a 0,3 watt négyzetméterenkénti összes hatásos besugárzott teljesítmény előírásnak.

Ez azt jelenti, hogy jelenleg az ellenőrzött berendezések mintegy fele megfelelő, azonban a maradék részben továbbra is jelentős a túl erős UV-sugárzók aránya, különösen a 0,6-0,9 valamint a 0,9-1,2 watt négyzetméterenkénti tartományokban, sőt azok fölött is.

UV-sugárzás piacfelügyelet napágy szolárium MKEH ellenőrzés
Kapcsolódó cikkek