Cégvilág

Íme, a Microsoft történetének legnagyobb üzlete

Hivatalosan is megerősítették: a Microsoft 8,5 milliárd dollárért megvásárolta a Skype-ot. Az ügyletet mindkét cég igazgatósága jóvaáhagyta. Egyes pletykák szerint a szoftveróriás akár a Blackberry gyártójára is ajánlatot tehet.

A Microsoft közleménye szerint a felvásárlással bővülnek a valós idejű online video- és hanghívások lehetőségei, amely előnyös lesz a felhasználóknak, ugyanakkor további üzleti lehetőséget, s bevételi forrást jelent a Microsoftnak. A mintegy 170 millió felhasználóval, s 207 milliárd percnyi beszélgetési idővel 2010-ben a Skype úttörője az emberi kapcsolatok összekötésében.

A Microsoft és a Skype összeolvadásával az utóbbi megerősítheti globális pozícióját, a Microsoft pedig bővítheti portfólióját. A szoftveróriás közleménye szerint már korábban is nagy figyelmet szentelt a valós idejű kommunikációs csatornáknak (Outlook, Messenger, Hotmail, Xbox Live), amelyek esetében éves szinten 30 százalékos bővülést tapasztalt a harmadik negyedévben - áll a közleményben.

A Skype fut majd az összes Microsoft készüléken és szoftver plattformon, de a vállalat vállalata, hogy nem Microsoft alapú rendszereken is folytatja a Skype fejlesztéseit. A Skype egy önálló divízióvá válik a Microsofton belül, amelynek vezérigazgatója Tony Bates lesz, közvetlen felettese pedig Steve Ballmer. A vételár a Microsoft éves EBIDTA-jának 13 szorosa.

A Skype tavaly jelezte, hogy tőzsdére vonul, és a Nasdaqon be is adta a bejegyzési kérelmét, azóta folyamatosak a spekulációk egy esetleges felvásárlásról, eddig a Google-t és a Facebook-ot is szóbahozták. Egyébként a Skype tulajdonosai között olyan pénzügyi befektető társaságok találhatók, akik pár éve az eBaytől vásárolták meg a céget, miután a felvásárlás nem hozta a hozzáfűzött reményeket. 

A Microsoft az akvizícióval az utóbbi évek egyik legfontosabb felvásárlását hajtotta végre. A szoftveróriás ezzel az internet-kommunikációs piacon igyekszik erősíteni pozícióit, hogy kevésbé a Windows operációs rendszer eladásoktól függjön a bevétele. A 8 milliárd dollár körüli tranzakció egyébként valószínűtlen, hogy megakadna a Microsoft torkán, lévén annak több mint 50 milliárd dollárnyi készpénzvagyona volt március végén. A Skype tavaly egyébként 860 millió dolláros árbevételt ért el, 7 millió dolláros veszteséggel.

A Microsoft múlt héten szoros együttműködést jelentett be a Blackberry okostelefonokat gyártó Research in Motionnal (RIM), amely szerint a telefonokon a jövőben nem a Google, hanem a MIcrosoft keresője, a Bing lesz az alapértelmezett kereső.

Steve Ballmer, Microsoft-vezér bejelentése szerint a jövőben további közös fejlesztések indulnak a Blackberry plattformján, amelyről azonban nem árult el további információt. Pénzügyi, és mobilipari szakértők szerint az is elképzelhető, hogy egy-másfél éven belül reális döntés lenne a Microsofttól felvásárlási ajánlattal előállni. Ballmer bejelentése szerint karácsonykor jelennek meg először azok a készülékek, amelyeken már a Bing lesz az alapértelmezett kereső.

A Microsoft legutóbbi piaci törekvései - a Skype felvásárlás és a RIM - mel történt megegyezés mellett a Nokiával való együttműködés - jelzi, hogy a vállalat próbálja kiegyensúlyozni bevételi forrásait, annak érdekében, hogy kevésbé függjön a Windows eladásoktól.

A vállalat legutóbbi közleménye szerint a fő bevételi forrást jelentő Windows forgalma 4 százalékkal 4,4 milliárd dollárra csökkent az év első három hónapjában. Az összes PC forgalom 2 százalékkal volt kevesebb. Emelkedtek viszont az online szolgáltatásokból származó bevételek, a comScore Inc. mérése szerint a Microsoft keresője, a Bing a világ harmadik legnépszerűbb keresőmotorja lett, ennek sikere azonban továbbra is a Yahoo-val közös partnerségtől függ, amely viszont 729 millió dollár veszteséget hozott.

felvásárlás RIM 2011 ballmer Blackberry skype Microsoft
Kapcsolódó cikkek