Cégvilág

Jól sikerült 2010: rekordprémiumot kaptak a BMW-dolgozók

Történetének legnagyobb prémiumát fizeti dolgozóinak a német BMW. A vállalat a kiugróan sikeres 2010-es üzleti évért ezzel jutalmazza az alkalmazottakat. A Spiegel összeállításából kiderül, a járműgyártók részvényeseinek van okuk örülni.

Csütörtöki ülésén a BMW történetének legnagyobb prémiumát ítélte meg a dolgozóknak: átlagosan fejenként 5840 eurót kapnak kézhez a fizetésen felül, a karácsonyi  - év végi – juttatással együtt ez 7490 eurót tehetnek zsebre. Ez másfél havi bérnek felel meg.

Norbert Reithofer azza indokolta a lépést, hogy a dolgozók a válság alatt, sem 2008-ban sem 2009-ben nem kaptak  plusz juttatást, amelyet ők elfogadtak. Itt volt tehát az ideje, hogy honorálják a munkájukat, hiszen 2010 kiugróan jól alakult, s a vállalat ismét növekedési pályára állt.

A vállalat ugyanis nem csak a 2010-et zárta sokkal jobban, mint az előző éveket, de a 2011-es kilátásai is igencsak kedvezők. Az év első negyedében az adózás előtt eredmény megnégyszereződött, 1,9 milliárd euróra rúgott. Az árbevétel pedig 29 százalékkal 16 milliárd euróra emelkedett. Adózás után 1,2 milliárd euró marad a gyártónál szemben a tavalyi 324 millió euróval.

Reithofer megerősítette, ha a piaci folyamatok nem változnak, eddigi legjobb évét zárhatja idén a müncheni székhelyű vállalat.

A profit tavaly elérte a 3,23 milliárd eurót, így nagyságrendekkel meghaladta az előző évi 210 millió eurót. A céghez tartozó Mini és Rolls-Royce márkával együtt összesen 1,4 millió autót adtak el. Az értékesítés szinte valamennyi piacon nőtt, Kínában például 85 százalékkal, az Egyesült Államokban pedig 10 százalékkal.

A felsőkategóriás autókat gyártó vállalatok részvényesei összességében igencsak jó évet tudhatnak maguk mögött: a BMW-nél a tulajdonosoknak papíronként 1,30 eurót fizetnek osztalékként, amely egy euróval meghaladja a 2009-es jutalékot. A 46,7 százalékot tulajdonló Quandt család ezzel 365 millió eurót keresett.

járműgyártás osztalék 2010 Rolls-Royce autó Mini BMW prémium
Kapcsolódó cikkek