Cégvilág

Kelet-európai népbetegségek - Mitől félhetünk a legjobban?

A halálozások 60 százalékáért a a szív- és érrendszeri megbetegedések, a daganatos és a krónikus légzőszervi bajok, az elhízás és a 2. típusú diabétesz felel a közép- és kelet-európai EU tagállamokban.

Tegyünk a megelőzésért címmel európai szakértői konferenciát tart ma és holnap az EU Tanácsának Soros Magyar Elnöksége, az Európai Bizottság, és az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) a WHO Európai Regionális Irodájával együttműködésben.

A Dohányzásmentes Világnappal is egybeeső szakértői konferencia célja, hogy támogassa a tagállamokat a népegészségügyi stratégiáik, a cselekvési terveik korszerűsítésében és végrehajtásában.

A közép- és kelet-európai EU tagállamok egészségügyi mutatói alulmúlják a többi tagállamét. A legnagyobb terhet a nem fertőző betegségek, köztük elsősorban a szív- és érrendszeri megbetegedések, a daganatos és a krónikus légzőszervi megbetegedések, az elhízás és a 2. típusú diabétesz jelentik. E betegségek minden korosztályt érintenek, éves szinten a halálozások 60 százalékáért tehetőek felelőssé. Kialakulásukhoz jelentősen hozzájárulnak, ezért kiemelt figyelmet érdemelnek az életmóddal összefüggő tényezők, közte a nem megfelelő táplálkozás, az alacsony fizikai aktivitás, valamint az aktív és passzív dohányzás.

népegészségügy EU konferencia
Kapcsolódó cikkek