Cégvilág

Késés, járattörlés? - A buszos utazók is védelmet kapnak

Magasabb szintű védelemben részesülnek a buszon utazók, széles körű tájékoztatási kötelezettség, a járattörlés és késés következményeinek pontos meghatározása: többek között ezek azok a leglényegesebb szempontok, amelyeket az Európai Unióban 2013-tól alkalmazni kell az autóbusz-járatokra és utasaikra vonatkozóan.

Az Európai Parlament és Tanács elfogadott rendelete kiterjed minden olyan menetrend szerinti járatra, amelynek felszállási helye, vagy a célállomása valamely tagállam területén található, és legalább 250 kilométeres távolságot megtesz. Továbbá bizonyos körben kiterjed a rendelet hatálya a nem menetrend szerinti járatokra is.

A rendelet külön fejezetben szabályozza a fuvarozó kártérítési és segítségnyújtási kötelezettségét az utasok halála, személyi sérülése, illetve poggyászuk elvesztése vagy károsodásra esetére. Amennyiben egy járat törlésére, vagy két órán túli késésére lehet számítani, illetve az be is következik, a fuvarozó köteles felajánlani a szállítás más módon történő megoldását, vagy a jegyár visszatérítését és adott esetben a kiindulási helyre történő visszaszállítását az utasnak. Amennyiben ez a felajánlás nem történik meg, úgy az utas még a jegyáron felül további, a jegyár 50 százalékának megfelelő kártérítési összegre is jogosult – tudósít a Gazdasági Rádió.

Fontos, hogy széleskörű tájékoztatási kötelezettsége van a fuvarozónak a járat késése, vagy törlése esetén, így nem fordulhat elő az az eset, hogy az utasok semmit nem tudnak arról, mikor is indul a buszuk a célállomásra. Ha a késés vagy törlés miatt pedig egy csatlakozó járatot is lekésnek az utasok, akkor minden más csatlakozási lehetőségről tájékoztatni kell a fogyasztókat.

Amennyiben egy több mint három órára tervezett időtartamú járatot törölnek, vagy az több mint 90 perces késedelmet szenved, az utasoknak ésszerűen a várakozási időhöz mérten frissítőt és ételt kell felajánlani, valamint szállodai, vagy egyéb szálláshely elhelyezést akkor, ha az szükségessé válik. A fuvarozó az elhelyezés költségét utasonként 80 euró/éjszaka összegre korlátozhatja. Kiemelt szabály ugyanakkor, hogy mindez nem zárja ki azt, hogy az utas további kártérítési igénnyel a nemzeti bírósághoz forduljon.

járattörlés járatkésés busz utazás kártérítés csatlakozás buszos
Kapcsolódó cikkek