Cégvilág

Megalakult a Magyar Nemzeti Filmalap

Új támogatási rendszer létrehozását jelentette be Andrew G. Vajna kormánybiztos.

A Magyar Mozgókép Közalapítvány megszűntetésével az állam új, központi filmelosztó és támogató szervezet felállításáról döntött.  A Magyar Nemzeti Filmalap Közhasznú Zrt.-t a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. fogja létrehozni – jelentette be Havas Ágnes, kormánybiztosi tanácsadó.

Az új cég összefogja a forgatókönyvek elkészítésétől kezdve a gyártói folyamatokat és a filmek készítésének pénzügyeit is. A társaság feladata lesz a filmek nemzetközi értékesítése, az uniós támogatások kezelése. Az MNA végig jelen lesz a film elkészítésénél, támogatni fogja producerként a film létrejöttét, a könyvelést is felügyelni fogják. Az új közhasznú céghez egyes vagyonelemek is kerülnek majd.

„Célunk egyrészt az, hogy visszacsábítsuk a magyar nézőket a mozikba, másrészt pedig a magyar filmeket szeretnék minél több országban forgalmazni” – jelentette be Andrew G. Vajna, a filmipar megújításáért felelős kormánybiztos.

Fontos eleme lesz az új rendszernek, hogy a jövőben minden alkotáshoz külön projektcégek kell létrehozni, ami a magyar filmiparban még nem elterjedt szokás. A bejelentés szerint erre azért van szükség, mert így lehet majd nyomon követni, hogy mennyi pénz megy keresztül rajta, mennyit fordítanak a filmre.

A tervek szerint az alap kétfajta támogatást osztana: lesz egy alaptámogatás, legfeljebb 150 millió forintos kerettel, vagy a büdzsé 50 százalékáig terjedhet. Ezen felül még igényelhető kiegészítő támogatás is, amely a film teljes költségvetésének legfeljebb 90 százaléka, de ebben az esetben az Alap teljes beleszólást kap a film forgalmazásába, készítésbe - és a bevételekből is részesülnek majd.

Idénre 3-4 filmet támogatnának a rendelkezésre álló kétmilliárd forintos keretből, 2012-tól pedig évi 8-10 alkotás részesülhetne állami forrásban.

magyar nemzeti filmalap Andrew G. Vajna havas ágnes mozgókép alapítvány
Kapcsolódó cikkek