Cégvilág

Nagyfogyasztók: Nem akarjuk fizetni a lakosságnak az olcsó gázt

Méltánytalannak érzik a hazai ipari nagyfogyasztók, hogy a részben az ő pénzükből létrehozott biztonsági készletekből csak a lakossági felhasználók kapnak, s hogy az ipar nem fér hozzá kellő mértékben az olcsóbb gázt hozó HAG vezeték kapacitásaihoz.

A biztonsági gáztárolóban lévő, köbméterenként 65 forintot érő gáz köbméterenként 20-25 forint hasznot hozhat annak, bár ezt az érékkülönbözetet majd tovább kell adni azoknak, akiknek a szabályozás szánja, az egyetemes szolgáltatásban részt vevőknek.

Még, ha el is jut a kedvezmény azokhoz, akiknek a döntéshozók szánják, az ipari fogyasztók akkor is úgy érzik, hogy rosszul járnak, mert a biztonsági készleteket részben az ő pénzükből is hozták létre, annak a hasznából viszont nem részesülnek, hogy onnan most olcsóbb gáz vehető ki.

Zarándy Tamás, az Ipari Energiafogyasztók Egyesületének elnöke azt is nehezményezi, hogy az ipari felhasználók, annak ellenére, hogy elvben szabad verseny van, nem férnek hozzá kellő mértékben a HAG vezeték kapacitásaihoz, mert annak nagy részét a szabályozás az egyetemes piacra szállító E.On és MVM számára különítette el.

A szabályozás miatt a folyó gázéveben az ipar 74 milliárd forinttal keresztfinanszírozza a lakosságot, az összeg a következő gázévben az előbbiek miatt 30-35 százalékkal nő. Ez rontja az ipar versenyképességét, közvetve kedvezőtlenül hat a foglalkoztatásra is.


Részletek, benne az egyesület javaslataival a pénteki Világgazdaságban.

biztonsági tároló HAG E.On Zarándy Tamás egyetemes MVM
Kapcsolódó cikkek