Cégvilág

Sem a hiány, sem az adósság nem nő a Mol-pakett megvásárlásától

Az IMF-hitelből származó kincstári betétet „cseréli” az állam Mol-részvényekre

A 21,2 százaléknyi Mol-pakett megvásárlása nem érinti sem a költségvetési hiány, sem az államadósság mértékét. Annak ellenére sem, hogy a tranzakció szükségessé teszi a 2011-es költségvetési törvény módosítását – szögezte le tegnap lapunk kérdésére Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter.

Az államadósság mértékét a tegnapi döntés azért nem érinti, mert a Mol-részvényeket a kormány a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) korábban lehívott hitelcsomag betétként elhelyezett részéből vásárolja meg. A legfrissebb államháztartási kimutatás szerint az összesen 20 milliárd eurós csomagból 875,3 milliárd forint pihent április végén az állami betéti számlán, ebből tegnapi árfolyammal számolva 507,8 milliárd forintot emészt fel a Mol-papírok megvétele.

Vagyis a betét közel kétharmadát fekteti a kormány az olajipari cégbe. A bruttó államadósság mellett az ügylet a nettó államadósságot sem érinti, hiszen a betét összegét eddig is levonták a 80 százaléka körül járó bruttó mutatóból, a jövőben pedig a tulajdonosi részesedés csökkenti azt.

Ami a költségvetési deficitet illeti, az uniós módszertan szerint a pénzügyi befektetéseket és kivonásukat nem kell figyelembe venni a kormányzati szektorról szóló kimutatásokban. Vagyis a 2011-ről jövőre összeállítandó uniós hiányszámot a tegnapi bejelentés szintén nem érinti.

Könnyen lehet azonban, hogy az állam tulajdonába nem 21,2, hanem 23,6 százaléknyi Mol-részvény kerül a közeljövőben. A két mutató közötti eltérés abból adódik, hogy számítások szerint ennyi Mol-papír található az államhoz visszakerülő magán-nyugdíjpénztári vagyonban. Fellegi Tamás szerint arról még nem született döntés, hogy ezt a 2,4 százaléknyi Mol-papírt öszszevonják-e a most vásárolt részszel, vagy értékesítik a piacon.

Hitelcsomag-történet

Húszmilliárd eurónyi nemzetközi hitelkeretet kapott hazánk 2008 őszén, ennek jelentős részét a befagyott állampapírpiac „helyettesítésére” fordítottuk. A még a kincstári számlán lévő több mint hárommilliárd euró felhasználásáról szabadon dönt a kormány, vagyis semmi nem zárja ki a tegnap bejelentett részvényvásárlást. Valójában nem változik az állami mértéke sem, hiszen a jegybanknál lévő betét éppúgy a magyar államot „gazdagítja”, mint a Mol-pakett.

A negyedik negyedévben az Európai Bizottságnak kétmilliárd eurót kell visszafizetnünk, 2012-ben pedig már a hitelcsomag IMF-részét is el kell kezdenünk törleszteni (a visszafizetés részletekben történik és 2016-ban zárul le). Hamarosan tehát új forrásokat kell bevonni, hiszen a Mol-ügylet után a fennmaradó betét már az első törlesztőrészletet sem fedezi.

A negyedik negyedévben az Európai Bizottságnak kétmilliárd eurót kell visszafizetnünk, 2012-ben pedig már a hitelcsomag IMF-részét is el kell kezdenünk törleszteni (a visszafizetés részletekben történik és 2016-ban zárul le). Hamarosan tehát új forrásokat kell bevonni, hiszen a Mol-ügylet után a fennmaradó betét már az első törlesztőrészletet sem fedezi. -->

részvény IMF államadósság Mol pakett
Kapcsolódó cikkek