Cégvilág

Szalai Annamária elégedett a Gyűrűk Ura gyakorlattal

A hatóság sikeresnek ítéli A Gyűrűk Ura című fantáziaregényre épült, a katasztrófavédelemmel közösen lebonyolított szerdai próbariasztást.

"A médiaszolgáltatók jól vizsgáztak" - összegzett Szalai Annamária. Elmondása szerint a jövőben nem csak a közmédia, de az RTL Klub és a TV2 mint legnagyobb hazai kereskedelmi televíziók számára is kötelező lesz a riasztási üzenetek közzététele, ha elkészül az a hatósági piacelemzés, amely besorolja a jelentős befolyásoló erővel bíró médiaszolgáltatókat. Hozzátette: a TV2 most önként csatlakozott a próbaakcióhoz.

A rádiós műsorszolgáltatókat érintő, most folyamatban lévő pályáztatási eljárásról az elnök úgy tájékoztatott, hogy "mostanra dolgozta le korábbi örökséget a hatóság ", mivel a jogelőd ORTT-től 46 pályázat elbírálása csúszott át az elmúlt fél évre. Mint fogalmazott, "komoly ütemtervet" követ a frekvencia-kiírás, melynek során idén több mint félszáz jogosultság sorsáról döntenek majd.

A következő héten például három budapesti hullámhosszra hirdet pályázatot az NMHH, és a cél az, hogy semelyik szolgáltatónak ne kelljen egy évnél tovább ideiglenes frekvencián sugároznia. A hatóság átlátható, határidőkhöz és garanciákhoz kötött folyamatot ígér. A pályázás a közigazgatási eljárásról szóló törvény hatálya alá tartozik, így az eljárás minden elemét bíróság előtt támadhatja meg a piaci szereplő - részletezte az elnök.

Szalai Annamária felhívta a figyelmet: a műsorszolgáltatási díjat "alacsonyabb szinten" állapítják meg, és a rendszer igazságosabb lesz a korábbinál, mert a vételkörzet nagyságához és a hallgatók vásárlóerejéhez igazítják a díjat. A hatóság elnöke azt mondta: a felügyelet célja, hogy a médiakínálat sokszínű maradjon, ezért idén átlagosan közel hatvan százalékkal növelik a helyi rádiók és televíziók támogatását, így mind a rezsi-, a műszaki költségekre, illetve műsorkészítésre is jóval több pénz  juthat. Magyarországon hozzávetőlegesen 450 közösségi rádió működik helyi műsorszórási engedéllyel.

Az NMHH április 1-jén életbe lépett frekvenciadíj-rendeletének mobiltávközlést érintő módosításáról Szalai Annamária azt mondta: ez az első, de egyben az egyik legfontosabb rendelete a hatóságnak, amely a hírközlési piacra vonatkozik. Az NMHH új rendelete sávos rendszerű díjakat vezetett be, amelyek olyan területeken is beruházásokra ösztönzik a szolgáltatókat, ahol eddig nem tették, mert eddig minden egyes felépített új bázisállomás növelte az általuk fizetett díjakat.
 

NMHH TV2 gyűrűk ura médiahatóság RTL Szalai Annamária
Kapcsolódó cikkek