Cégvilág

Távhő: még a héten döntést kéne hozni!

A szaktárcának küldött javaslatcsomaggal segítené a Magyar Kapcsolt Energia Társaság a hő mellett áramot is termelő társaságokra vonatkozó szabályozás módosítását.

Július 1-től fix, de nem támogatott áron való áramátvételt, a kapcsoltenergia-bizonyítvány október 15-től való bevezetését, az ősztől javasolt, hőalapú energiatámogatás esetleges mellőzését javasolja egyebek között a Magyar Kapcsolt Energia Társaság (MKET) abban a csomagban, amelyet a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak (NFM) küldött el a napokban.

A javaslatcsomag összességében a hővel kapcsolt áramtermelés és kötelező áramátvétel (KÁT) július 1-jei megszűnése utáni szabályozás előkészítésében nyújtana segítséget. A munka sürgős, hiszen ha nem sikerül jól meghatározni a kapcsolt termelők KÁT nélküli fennmaradását garantáló feltételeket, sok településen veszélybe kerülhet a hőeállátás a következő fűtési idényben. A kapcsolt termelők ráadásul júliusig sem várhatnak, mert már május 15-től ismerniük kell az új szabályozást ahhoz, hogy megköthessék az új gázévre vonatkozó vásárlási szerződéseiket.

A minisztérium szerint három lépcső vezetne a fenntartható távhőárképzési rendszerig úgy, hogy kezelhető, kompromisszumos módon lehessen megválni a hővel kapcsolt áramtermelés támogatási rendszerétől (KÁT). Az első lépcsőben, július 1-jétől a biztonsági gázkészletekkel, hatósági távhőárakkal és a legfeljebb 50 megawatt kapacitású termelők áramának kötelező és speciális áron való átvételével operálna a tárca. A másodikban, október 15-től 2012 végéig belépne a hőszolgáltatók támogatása, 2013-ban pedig megszűnne a hőtermelők áramának szervezett piaci átvétele, ennek helyét a kapcsoltenergia-bizonyítvány venné át. Az MKET véglegesített javaslata némiképp azonban el is tér az előbbiektől, szerintük ugyanis szerencsésebb lenne kihagyni a hőalapú támogatás rendszerét, és rögtön a kapcsolt bizonyítvány bevezetésével kezdeni.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

KÁT támogatás távhő bizonyítvány kapcsolt energia kötelező áramátvétel
Kapcsolódó cikkek