Cégvilág

A gépgyártásban is megjelenik a Videoton

A Videoton vállalatcsoport megvásárolta a Ventifilt Zrt. gépipari társaság 94 százalékát. Ezzel a Videoton profilja ipari légtechnikával, valamint a környezetszennyezést csökkentő berendezések tervezésével, gyártásával és telepítésével bővült.

 „A társaságért és két leányvállalatáért együtt mintegy félmilliárd forintot fizettünk, az ügylet tulajdonképpen két lépcsőben zajlott le” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Sinkó Ottó, a Videoton vezérigazgatója. A két éve indított együttműködés során először kisebbségi részt vásárolt a Videoton az eredetileg több mint száz kistulajdonos és a menedzsment kezében lévő társaságban, s csak a közelmúltban emelte közel teljesre a hányadát. A megszerzett cég élén az eddigi, bevált akvizíciós gyakorlatot követve meghagyta a korábbi menedzsmentet.

A Ventifiltet az tette vonzóvá, hogy az általa képviselt ipari szegmens piaca regionális, alaptechnológiája stabil, optimális üzemmérete technológiai szempontból könnyen elérhető, és nincs érdemi hátránya a nyugati gyártási eljárásokhoz képest.

A nyilvános adatok szerint a társaság 2010-ben gyengén szerepelt. Árbevétele harmadával, 700 millió forintra csökkent, ezen belül az exportja megfeleződött. A már 2009-ben is negatív üzemi eredménye tovább romlott, és mínusz 106 millió forintot tett ki, egyúttal adózott és mérleg szerinti eredménye is 95 milliós mínuszba csúszott. Sinkó Ottó szerint ez a kialkudott vételárat nem befolyásolta, az még korábban kialakult, s rámutatott arra is, hogy a Ventifiltnek nincs adóssága, és a készpénzállománya is jó.

A Ventifilt az idén még veszteséges marad, a már beindított intézkedések várhatóan 2012-ben hozzák meg az igazi eredményt Sinkó Ottó szerint. Ígéretes külföldi tárgyalások folynak a cég exportjának bővítése érdekében, sőt már új vevőket is sikerült szerezni. A belpiaci bővülés azonban sokkal nehezebb feladatnak ígérkezik.

Csak lassú növekedést remél hazai piacán a Videoton az elektronikai alkatrészek értékesítésében is. „Év elején még 10 százalék feletti idei árbevétel-növekedést reméltünk, most legfeljebb 5 százalékosat az EU piaci keresletének folyamatos csökkenése miatt. Nem segíti tevékenységünket a talán már irreálisan erős forint sem” – magyarázta Sinkó Ottó.

A Videoton

A székesfehérvári központú Videoton a legnagyobb hazai magántulajdonú ipari csoport tavalyi konszolidált árbevétele 89,21 milliárd forint volt. A negyedik legnagyobb európai elektronikai gyártó, a világranglistán a 26. helyen áll.


Sinkó Ottó profil gépgyártás Videoton ventifilt
Kapcsolódó cikkek