Cégvilág

Agydaganatot okozhat a mobiltelefon használata

Rákkeltő lehet, ezért az agydaganat kialakulásáért felelős termékek közé sorolta a rádiófrekvenciás elektromágneses tereket, a vezeték nélküli telefonok használatát WHO. Kihangosítást és sms üzenetküldést ajánl.

A WHO rákkutatásra specializálódott nemzetközi ügynöksége által felállított, 2B csoportba tartozó ágens többek között a benzin, a benzinmotorok kipufogógáza, a nikkel fém és ötvözetei, a talkumos hintőpor, a hálózati frekvenciájú mágneses tér, a mobiltelefon használat.

Dr. Jonathan Samet, a munkacsoport elnöke szerint a bizonyítékok elég erősek, hogy alátámasszák a 2B besorolást, valamint azt a következtetést, hogy lehet valamennyi kockázat. Emiatt a mobiltelefonok és a rákkockázat közötti kapcsolatot tovább kell vizsgálni.

Tekintettel ezeknek a felismeréseknek és besorolásnak a lehetséges közegészségügyi következményeire, fontos, hogy további kutatásokat végezzenek a hosszú távú, nagymértékű mobiltelefon használatra vonatkozóan. Ám addig is fontos, hogy könnyen alkalmazható módszerekkel csökkentsük az expozíciót, kihangosító, vagy vezetékes fülhallgató használatát illetve szöveges üzenetek küldését ajánlják.

rák agydaganat WHO mobil telefon
Kapcsolódó cikkek