Magyarország, Csehország és Szlovákia nemzeti energetikai szabályozó
hatóságainak (MEH, ERÚ, ÚRSO), átviteli rendszerirányítóinak (Mavir, ČEPS, SEPS) és áramtőzsdéinek képviselői szándéknyilatkozatot írtak alá az összekapcsolt és integrált belső európai árampiac (IEM) létrehozásában való együttműködés elősegítéséről, tette közzé az energiahivatal.

A regionális árampiaci integráció segítheti az uniós szintű árampiac létrehozását is. A megállapodás szerint Magyarország villamosenergia-piaca 2012 első félévében csatlakozik a már összekapcsolt cseh és szlovák piachoz, az úgynevezett Single Price Market Coupling (egységes, ár alapú piacösszekapcsolás) módszerrel.

A bevezetésre szánt eljárás a már bevált közép-nyugat európai (CWE) régióban alkalmazott módszer alapelveit használja fel. A szándéknyilatkozat résztvevői a megállapodást logikus átmeneti eszköznek tartják a CWE régióval történő integrációt megelőzően. A piac-összekapcsolás bevezetésével a szándéknyilatkozat résztvevői a közép-kelet európai (CEE) és CWE régiók közötti további piaci integrációs szándékukat kívánják kifejezni.

Szakértői csoport jön majd létre a közös cél, a Magyarország, Csehország és Szlovákia területén 2012 első félévében beindítandó napi villamosenergia-piac sikeres bevezetése érdekében. A szakértői csoport tevékenységének eredményeit rendszeresen fogják ismertetni.