Cégvilág

E coli járvány - 150 millió eurót fizet kárpótlásként az EU

Az Európai Bizottság 150 millió eurós kártérítést fizet az E. coli baktérium miatt kirobbant fogyasztói pánikot követő veszteségek kompenzálására.

A zöldségtermesztők forgalma jelentősen megcsappant a Németországban két hete kirobbant hasmenéses járvány miatt, amelyben 22-en meghatlak és több mint 2400-an betegedtek meg. Az uniós mezőgazdaságért felelős miniszterek kedden tanácskoznak Luxembourgban.

Az egészségügyért felelős uniós biztos szerint a járvány elsősorban az észak-németországi területekre koncentrálódik, így nincs szükség európai szintű riasztásra. John Dalli ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy továbbra sem tudni, hogy mi okozza a járványt, így vélhetően a gazdák helyzete sem rendeződik.

Dacian Ciolos agrárügyi biztos 150 millió eurós támogatásról biztosította az érintetteket. „Remélem, hogy a hatóságok minél előbb megtalálják a fertőzés forrását és megtalálják rá a gyógymódot. A válasz nélkül ugyanis nehéz lesz ismét visszanyerni a vásárlók bizalmát, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy az ágazat ismét megára találjon.

A támogatás a májusi és júniusi forgalmat veszik majd figyelembe, s az országokat ért veszteség alapján osztják szét az államok között.

Németország járvány E. coli bizottság EU agrárium mezőgazdaság
Kapcsolódó cikkek