Cégvilág

Így akarja ránk kényszeríteni az energiatakarékosságot az EU

Günther Oettinger, az EU energiaügyi biztosa takarékosságra szeretné rábírni az energiavállalatokat, ennek érdekében új javaslatot nyújt be az uniós döntéshozóknak.

Oettinger jövő szerdán Brüsszelben terjeszti elő a javaslatot, amely szerint az energiatermelő cégeknek évente 1,5 százalékos fogyasztáscsökkenést kell elérniük, méghozzá a végfogyasztóknál. Bírságra számíthatnak azok a cégek, amelyek nem tartják be az előírást. A csomag része az EU átfogó energiapolitikai stratégiájának, amelynek segítségével 2020-ra 20 százalékkal kell csökkenteni a közösség teljes energiafelhasználását.

A Die Welt cikke szerint az EU emellett gyakoribb és részletesebb energiaszámlákat szeretne bevezetni, ettől reméli ugyanis, hogy a fogyasztók nagyobb gondot fordítanak a takarékosságra. A tervek szerint az áramszámlának havonta, a gázszámlának pedig legalább kéthavonta meg kell érkeznie a háztartásokhoz. A fűtéshez vagy hűtéshez használt energiára vonatkozó kimutatást szintén négyhetente kell megküldeni, míg a melegvíz esetében nyolchetes számlázási periódust ír elő a javaslat.

A dokumentum a közületi szektorra is kitér, Oettinger elgondolása szerint 2014 januárjáig az EU minden tagállamában a középületek legalább három százalékának meg kell felelnie az energiahatékonyságra vonatkozó minimumkövetelményeknek. A brüsszeli statisztika szerint a teljes európai épületállomány 12 százaléka van állami kézben, de ezeknek csak 1,5 százaléka tekinthető "zöldnek". A közületeknek a termékek és szolgáltatások esetében is maximális energiahatékonysági követelményeket kell támasztaniuk, ebbe a körbe tartozik a legalacsonyabb fogyasztást biztosító gumiabroncsok használat az állami gépkocsikon.

áram energiafelhasználás gáz fűtés fogyasztás EU Oettinger
Kapcsolódó cikkek