Cégvilág

Lenyomta a gázárat az MVM Partner

Az orosz forrásból származó gáznál összességében még úgy is 5-7 százalékkal olcsóbban kínálta a gázt a távhőtermelőknek minapi aukcióján az MVM Partner, hogy a riválisainál többet kért a rendszerhasználatért.

Túl van az állami MVM csoporthoz tartozó MVM Partner a július 1-jei gázpiacra lépés első mozzanatán, a gázaukción. A társaság a távhőtermelőknek és az áram mellett távhőt is előállító (kapcsolt) társaságoknak kínált fel az orosz importnál olcsóbb gázt azzal a céllal, hogy vevői maguk is olcsóbban állíthassanak elő távhőt.

A vonatkozó rendelet szerint az MVM Partnernek a biztonsági tárolóban lévő gáz terhére 200 millió, a HAG vezetéken érkező gázból pedig napi 4 millió köbmétert lehetett felajánlania. Piaci becslések szerint összesen 1,2 milliárd köbméterre várhatott megrendelést. Annak alapján, hogy az ajánlatában szereplő gázárképlet kizárólag a nyugati importgáz árával számol, azaz nincs benne hazai forrásra utaló összetevő, feltehető, hogy a biztonsági tárolóban lévő gázból nem kínált fel semennyit sem.

Összességében így 5-7 százalékkal olcsóbban juthatnak gázhoz a vásárlásra feljogosított termelők, mint ha orosz forrásból vásárolnának. A lehetőséggel mégis kevesebben tudtak élni, mint szerettek volna, az MVM Partner szigorú bankgarancia-feltételei miatt.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

gázárképlet tároló gáz partner aukció MVM
Kapcsolódó cikkek