Cégvilág

Ukrajna megvéd minket az orosz medvétől?

A Gazprom orosz és az ukrán állami Naftogaz közötti esetleges fúziónak mindkét fél számára előnyösnek kellene lennie - hangoztatta Nyikolaj Azarov ukrán miniszterelnök, hozzátéve, hogy jelenleg nem pártolják a két cég egyesülését.

Az orosz televíziónak nyilatkozva az ukrán kormányfő megjegyezte, hogy az esetlegesen létrejövő megakonszernben Kijev 3,5 százalékos részesedéssel bírna, ami nem megfelelő a számukra. Viktor Janukovics ukrán elnök május végén nem zárta ki, hogy a Naftogaz és a Gaprom között fúzió jöhet létre. A Naftogaz és a Gazprom között vegyes vállalat létrehozásának elképzelését Vlagyimir Putyin miniszterelnök már tavaly áprilisban előterjesztette. Azarov viszont most a RIA Novosztyi szerint leszögezte: csak olyan üzletben vesznek részt, amely egyértelmű előnyökkel jár Ukrajna számára.

Az Európai Bizottság már tavaly jelezte, hogy nem ellenzi az ukrán állami gáztársaság tervezett orosz átvételét, noha figyelmeztetések hangzottak el arról, hogy az ártana az EU érdekeinek. A tervezett lépés azonban politikai bizonytalanságot idézhet elő Ukrajnában. Az oroszellenes ellenzéki pártok és az ország nyugati felének lakossága a Naftogazt az ukrán nemzeti szuverenitás szimbólumának tartják. Egyesek attól tartottak, hogy a fúzió megkönnyítené a Kreml számára, hogy elzárja a csapokat mind az ukrán, mind a többi kelet-európai állam felé.

Bogdan Szokolovszkij, Viktor Juscsenko volt elnök energiaügyi és külpolitikai tanácsadója rámutatott: "ha a Gazprom ellenőrzése alá vonja az ukrán gázszektort, a következő lépés az lesz, hogy kiterjeszti az ellenőrzését Szlovákiára, Csehországra és Magyarországra. A szakértő meglátása szerint a Gazprom a Naftogaz megvásárlását eszközként használja arra, hogy növelje befolyását az Európai Unióban. Ezeket a félelmeket osztja a francia külpolitikai intézet, az IFRI szakértője is. Susan Nies megfogalmazása szerint egy ilyen felvásárlás félelmetes lenne az EU számára, hiszen a Gazprom nem csak egy nagy iparági szereplő, mint a General Motors, hanem Oroszország első számú politikai fegyvere.
 lehetőséget arra, hogy az ország képviseletet nyisson Washingtonban.

fúzió Azarov Naftogaz Putyin Gazprom vegyesvállalat
Kapcsolódó cikkek