Cégvilág

ÚSZT - Gyorsabban pöröghetnek a pályázatok

Hamarosan a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) előtt lesz az a jogszabálycsomag, amelyet azért nyújtanak be, hogy gyorsabb legyen az Új Széchenyi-terv pályázatainak átfutása.

Hamarosan a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) előtt lesz az a jogszabálycsomag, amelyet azért nyújtanak be, hogy gyorsabb legyen az Új Széchenyi-terv pályázatainak átfutása. A tervezet főbb elemeit Petykó Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) elnöke mutatta be a szaktárcával közösen szervezett háttérbeszélgetésen.

A legfőbb cél az elbírálás egyszerűsítése lesz. Az NFÜ-elnök elmondása szerint könynyebb lesz ellenőrizni a számlákat, s kevesebb adatot kérnek be a pályázóktól. Lehetővé teszik az elektronikus pályázatok benyújtását, s ezeknél is érvényes lesz az e-aláírás.

Életbe léptetnek szankciókat is: ha nem teljesülnek a pályázatban tett vállalások, könnyebben vissza lehetne vonni a támogatást. A kiemelt ügyfélkörnek speciális eljárási rendet biztosítanak. Az olyan intézmények számára, amelyek sok, egymástól különálló pályázatot adnak be – mint például egyetemek vagy kórházak –, jelentősen csökkentenék az adminisztratív terheket. Lehetővé válna például, hogy az alapadatokat ne kelljen minden pályázatnál külön bemutatni, s egységesített vizsgálattal ellenőriznék az egyedi ügyeiket is.

A konkrét pályázatokról szólva Petykó Zoltán és Molnár Ágnes NFM-államtitkár hangsúlyozta: 2012 elejéig ki kell írni minden pályázatot, amelyiket csak lehet, nehogy kicsússzanak a 2013-ig tartó uniós költségvetési időszakból. Elhangzott az is, hogy bár terveznek Budapestre gyaloghidat, a főváros által támogatott sokfunkciós híd ötletét nem pártolják, egyszerűbb terv valósulhat meg.

számla NFM Nemzeti Fejlesztési Minisztérium elbírálás pályázat
Kapcsolódó cikkek