Cégvilág

Veszteségbe taszíthatja a Budapesti Erőművet a kormány

Veszteségessé válhat a budapesti távfűtéses háztartások jelentős részét hővel ellátó Budapesti Erőmű Zrt. a hétfőn elfogadott törvénymódosítás nyomán, ha nem részesül a jogszabály alapján bevezetendő, kilowattóránként 1,20 fillér úgynevezett kapcsolt termelésszerkezet-átalakítási díjból - mondta el Vinkovits András, a Budapesti Erőmű vezérigazgató-helyettese kedden.

Az 50 megawatt feletti kapacitással rendelkező, hőt és áramot kapcsoltan termelő, úgynevezett kapcsolt erőműveket kizárták a támogatásból azzal, hogy nem vehetnek részt abban a villamosenergia-mérlegkörben, amit az ennél kisebb erőműveknek hoznak létre a törvénymódosítás alapján. Ez a mérlegkör segítené az 50 megawattnál kisebb erőművekben megtermelt áram piacra jutását.

Vinkovits András közlése szerint ez megkülönböztetést jelent a Budapesti Erőmű fogyasztóival szemben. Ha ugyanis ez az úgynevezett kapcsolt mérlegkör nem tartalmaz támogatást, akkor miért nem vehet részt benne a Budapesti Erőmű is, ha pedig támogatást nyújt, akkor abból az erőmű felhasználói miért nem részesülhetnek? - tette fel a kérdést a vezérigazgató-helyettes.

A részletszabályok még nem ismertek - hangsúlyozta Vinkovits András, aki iparági egyeztetést sürget legalább a részletszabályok kidolgozásának kérdésében. A törvénymódosításról ugyanis az iparág szereplői lényegében a végszavazás előtt szereztek tudomást. A parlament az országgyűlési képviselők javadalmazásáról szóló törvénymódosító javaslatban a végszavazás előtt benyújtott módosító javaslat szerint változtattak a villamos energia törvényen.

villamos energia Budapesti Erőmű Vinkovits András kapcsolt energia
Kapcsolódó cikkek